Si të njohim një person të mirë dhe të ndershëm?

Një njeri të mirë mund ta njohësh nga një gjë në fytyrën e tij që tregon atë që fshihet në shpirtin e tij.

Çdo person ka virtyte dhe gabime të ndryshme, si dhe perceptime të ndryshme nëse dikush është një person i mirë apo i keq. Por sigurisht që do të jeni dakord që njerëzit që kanë zhvilluar ndjeshmëri qëndrojnë pranë nesh edhe në momentet më të vështira të jetës sonë, na mbështesin dhe tregojnë hapur dashurinë dhe bëjnë vepra të mira.

Nëse një person del i mirë apo i keq varet nga shumë parakushte, rrethanat dhe idetë ndryshojnë. Por ka disa tipare që është e vështirë të ndryshohen dhe të zbulohen ato që kemi në shpirtin tonë. Ka diçka që nuk mund të falsifikohet, sado të përpiqet.

Një citim nga romani “Djali” i shkrimtarit të famshëm rus Fjodor Dostojevski tregon se çfarë është në të vërtetë një njeri dhe si mund të dallosh nëse ai është i mirë.

“Nëse doni të njihni shpirtin e një njeriu, atëherë mos e analizoni atë kur hesht, as kur flet, as kur qan, as kur shqetësohet për idetë më fisnike. Shikojeni duke qeshur. Një buzëqeshje e sinqertë dhe e këndshme mund të tregojë vërtet se po flisni me një person të mirë. Prandaj e di që e qeshura është testi më i sigurt i një shpirti. Shikoni fëmijët: ata janë të vetmit që dinë të qeshin deri në perfeksion dhe për këtë janë të kënaqur dhe tërheqës”, ka shkruar Dostojevski.

Dikujt mund t’i duket i çuditshëm ky përkufizim, por e qeshura është një tipar njerëzor që nuk mund të falsifikohet, është pjesë e shpirtit tonë. Nuk mund ta ndryshoni të qeshurën nëse qeshni natyrshëm dhe lirshëm.

Por nëse, për shembull, dikush bën një buzëqeshje, ne e kuptojmë menjëherë dhe njerëz të tillë na bëhen të neveritshëm. E njëjta gjë nëse personat e rreptë dhe të ngurtë. Nga ana tjetër, njerëzit me një të qeshur të bukur, tingëlluese ose infektive thjesht nuk na fitojnë. Do të qeshni me ta dhe do të ndjeni ngrohtësinë në zemrën tuaj.

Siç thotë Dostojevski, për të buzëqeshur duhet sinqeritet dhe a ka sinqeritet mes njerëzve sot? E qeshura nuk kërkon keqdashje dhe njerëzit shpesh qeshin me djallëzi. E qeshura e sinqertë dhe e padëmshme do të thotë gëzim, dhe a ka gëzim mes njerëzve në ditët e sotme dhe a dinë ata të jenë të gëzuar?

LEXO EDHE:

Back to top button