Si të zgjidhni proteinën ideale për ju?
Si të zgjidhni proteinën ideale për ju?

Për momentin, një nga temat më aktuale lidhur me një mënyrë jetese të shëndetshme dhe dietat e ndryshme janë proteinat dhe përdorimi i tyre në jetën tonë të përditshme.
Një shumëllojshmëri suplementesh proteinike me origjinë dhe qëllime të ndryshme ofrohen në treg. Pyetja është se si të dalloni atë “të duhurin” për ju në detin e produkteve që do të plotësojnë të gjitha kërkesat, qëllimet dhe madje edhe besimet e caktuara etike.
Pse është e rëndësishme proteina?
Proteinat janë makronutrientët bazë në dietën tonë (së bashku me yndyrnat dhe karbohidratet) që përfaqësojnë materiale të rëndësishme bazë të ndërtimit të çdo indi dhe organi në trup (50% e çdo qelize përbëhet nga proteina). Ato janë pjesë e të gjithë muskujve, kockave, lëkurës dhe janë përgjegjëse për rigjenerimin, forcën, elasticitetin dhe funksionimin e duhur të tyre.
Njerëzit që konsumojnë mjaft proteina kanë një imunitet më të fortë, janë më pak të ndjeshëm ndaj viruseve dhe ftohjeve, shërohen më shpejt nga stërvitjet e vështira dhe lëndimet sportive (indet dhe kockat rigjenerohen më shpejt), kanë energji të tepërt (fitojnë më shumë masë muskulore dhe ton muskulor), e kontrollojnë më shumë. lehtësisht peshën e tyre trupore sepse ndihen të ngopur kur konsumojnë ushqime të pasura me proteina, si vezë, mish, produkte qumështi, arra…

Përveç ushqimit, proteinat gjenden edhe në formën e suplementeve dhe sigurisht një nga më të njohurat është proteina e hirrës (Whey protein), e cila është një nga suplementet më të njohura, sidomos te sportistët profesionistë dhe të gjithë ata që stërviten në mënyrë aktive.
Përparësitë e proteinës së hirrës (Proteina e hirrës) në krahasim me ushqimin
Proteina e hirrës përthithet më shpejt se proteinat dietike dhe për këtë arsye është zgjedhja e parë e të gjithë atyre që stërviten në mënyrë aktive dhe kanë nevojë për të gëlltitur shpejt proteinat e nevojshme për të ndërtuar masën muskulore duke shmangur vaktet e rënda pas stërvitjes. Nga ana tjetër, është i përshtatshëm edhe për personat që duan të mbajnë një dietë të ekuilibruar dhe të konsumojnë një dozë adekuate ditore të proteinave, por nuk kanë shumë kohë për të përgatitur ushqimin. Është e lehtë për t’u përgatitur sepse përzihet në ujë ose qumësht dhe mund të shtohet kur përgatitni receta të shpejta dhe të thjeshta.
Ndarja bazë e proteinave
Ekzistojnë disa ndarje bazë të suplementeve dietike proteinike, dhe ajo themelore i referohet origjinës së vetë proteinave, në bazë të së cilës i ndajmë në bimore dhe shtazore.
Proteinat më të shitura janë me origjinë shtazore, kryesisht ato të marra nga qumështi dhe hirra, pra proteina e hirrës dhe kazeina. Përveç proteinave të qumështit, proteinat shtazore përfshijnë gjithashtu proteinat e vezëve dhe kolagjenin.
Proteina e hirrës – absolutisht proteina më e njohur e marrë nga hirra e qumështit, e cila përmban të gjitha aminoacidet thelbësore, të nevojshme për trupin edhe gjatë ngarkesave të rënda fizike. Tretet lehtësisht, përthithet shpejt dhe rigjeneron muskujt pas aktivitetit fizik. Është ideal për ruajtjen e peshës trupore, por edhe për ndërtimin e masës muskulore sepse ka një efekt të theksuar anti-katabolik (parandalon prishjen e muskujve).
Kazeina – Është një proteinë që rrjedh nga qumështi i lopës, e cila çlirohet më ngadalë se proteina e hirrës. Ashtu si proteina e hirrës, kazeina gjithashtu përmban të gjitha aminoacidet thelbësore. Ndryshe nga hirra, kazeina shpërbëhet ngadalë, për këtë arsye rekomandohet përdorimi i saj para se të shkoni në shtrat. Për shkak se tretet ngadalë, është ideal për të shtypur oreksin.
Proteina e vezës – Proteina e vezës lëshohet më ngadalë se hirra, por shumë më shpejt se kazeina. Është një proteinë e plotë që ka një nga vlerat më të larta të përthithjes dhe përmbajtjes së proteinave (deri në 93%), madje më të larta se qumështi.

Kolagjeni – Kolagjeni përftohet nga indi lidhor i peshkut, lopës, derrit ose shpendëve. Mbron dhe forcon muskujt dhe kockat, rregullon punën e zorrëve, si dhe është aleat i pamjes rinore sepse ndikon në rigjenerimin dhe forcimin e flokëve, lëkurës dhe thonjve.
Nga ana tjetër, kur flasim për proteinat me bazë bimore, zakonisht mendojmë për proteinat nga bizelet, soja, kërpi dhe orizi.
Ndryshe nga proteinat shtazore, këto proteina nuk përmbajnë të gjitha aminoacidet thelbësore, por janë një zëvendësues i shkëlqyeshëm për ushtruesit intolerantë ndaj laktozës. Proteinat nga bizelet dhe orizi, përveçse treten lehtë, por ngadalë (gjë që është jashtëzakonisht e përshtatshme për rregullimin e peshës trupore), kanë edhe veti të theksuara hipoalergjike. Ato nuk përmbajnë gluten ose alergjenë të tjerë të mundshëm.
Si të zgjidhni një proteinë ideale për veten tuaj?
Zgjedhja e proteinave do të varet nga shumë faktorë: përveç besimeve themelore etike dhe fetare dhe dietës suaj, duhet të keni parasysh edhe cilësinë e proteinës si dhe qëllimet tuaja kur zgjidhni një proteinë. Një faktor i rëndësishëm kur merrni një vendim është sigurisht intoleranca ose mbindjeshmëria ndaj disa ushqimeve.