Si t’i mësojmë fëmijët të përdorin teknologjinë në mënyrë korrekte?

Si t'i mësojmë fëmijët të përdorin teknologjinë në mënyrë korrekte?

Shumica e prindërve sot nuk mund ta imagjinonin ditën e fëmijës së tyre pa kaluar pak kohë në një smartphone ose tablet.

Teknologjia është tashmë një pjesë e kudondodhur e jetës sonë dhe është aty për të na ndihmuar dhe për ta bërë jetën tonë më të lehtë, por është shumë e lehtë të biesh në grackën e disponueshmërisë dhe varësisë prej saj.

Kjo vlen edhe për ne të rriturit, por më së shumti prek fëmijët.

Këshilla e ekspertëve është që t’i qaseni këtij problemi në kohë dhe hap pas hapi. Nuk ka nevojë, as nuk është e mundur që të ndalohet plotësisht aksesi i fëmijëve në një tablet, kompjuter ose smartphone. Në vend të kësaj, mësojini se si t’i përdorin këto pajisje me mençuri dhe siç duhet.

Arsyet janë sigurisht të qarta për ju, por le t’ju kujtojmë se një pjesë e pasojave negative të përdorimit të tepërt dhe jo të duhur të pajisjeve inteligjente janë zhvillimi jo i duhur fizik dhe psikologjik-social, përkeqësimi i cilësisë së gjumit tek fëmija, aktiviteti fizik i pamjaftueshëm dhe. si rezultat mbipeshë.

Këtu janë disa këshilla për t’i ndihmuar fëmijët të mësojnë të përdorin pajisjet siç duhet dhe të zhvillojnë një marrëdhënie të shëndetshme me teknologjinë.

Kufizoni rreptësisht përdorimin e telefonave inteligjentë dhe tabletëve

Mjekët rekomandojnë që fëmijët e moshës parashkollore të mos përdorin smartfonin apo tabletin si rekreacion për më shumë se 40 deri në 45 minuta gjithsej gjatë një dite, ndërsa nga klasa e parë e lart kjo periudhë mund të rritet në gjithsej 2 orë në ditë. Nuk keni nevojë të bëni ndonjë përjashtim apo të negocioni për kohën kur ju lejohet të përdorni këto pajisje. Me një term të përcaktuar qartë për përdorimin e smartfonit ose tabletit, i cili nuk rekomandohet të jetë menjëherë para gjumit, fëmija do të mësojë gjithashtu të planifikojë dhe vlerësojë kohën e tij.

Shërbyer si shembull i mirë

Ju vetë e dini se mënyra më e mirë për të mësuar është përmes një shembulli të mirë dhe se fëmijët shpesh marrin shembull nga prindërit e tyre. Kjo është veçanërisht e vërtetë dhe e rëndësishme kur bëhet fjalë për marrjen e zakoneve të shëndetshme, të tilla si përdorimi i zgjuar i një smartphone ose tableti. Sidomos tani, në kushtet e emergjencës, kur kalojmë më shumë kohë në shtëpi me të gjithë familjen, është e rëndësishme t’u tregojmë fëmijëve me shembull se përdorimi i pajisjeve të tilla duhet të jetë i kufizuar. Nëse puna juaj ka të bëjë me punën në kompjuter ose përdorimin e shpeshtë të pajisjeve të tjera teknologjike, shpjegoni fëmijëve se është për punë dhe zvogëloni përdorimin e smartfonit ose tabletit për rekreacion dhe argëtim personal në minimumin e nevojshëm, duke vendosur kështu një të mirë. shembull para fëmijëve. Nëse i qortoni se janë në telefon gjatë gjithë kohës dhe nuk e lëshoni telefonin, po e humbisni çështjen, apo jo?

Bëjeni pajisjen të dobishme

Një tjetër teknikë e shkëlqyer kundër varësisë së shikimit pa qëllim të videove në YouTube është t’i tregosh fëmijës se smartfoni dhe tableti mund të jenë të dobishëm. Me ndihmën e këtyre pajisjeve, fëmija mund të mësojë një gjuhë të huaj, të shikojë programe edukative, të praktikojë probleme matematikore ose të mësojë diçka krejtësisht të re. Ju duhet ta filloni këtë hap duke kontrolluar se çfarë po bën fëmija juaj në internet dhe çfarë përmbajtje sheh më shpesh, domethënë me kë komunikon dhe çfarë lojëra luan. Një mënyrë është vendosja e kufizimeve, d.m.th., ndalimi i aksesit në sajte, kanale dhe platforma të caktuara që nuk janë të përshtatshme për moshën e fëmijës suaj.

Mësojini fëmijës kulturën e internetit

Gjëja e fundit në serinë e këshillave është t’i mësoni fëmijës kulturën e internetit, domethënë se si t’i përdorë në mënyrë korrekte dhe të sigurt rrjetet sociale dhe të kërkojë përmbajtje. Flisni me fëmijët se çfarë janë të dhënat personale dhe çfarë do të thotë t’i ndani ato në internet, nga informacioni te fotot dhe videot. Ashtu si në aspekte të tjera të jetës, kur bëhet fjalë për teknologjinë dhe internetin, fëmija duhet të ketë besim të plotë tek ju si prind për t’ju drejtuar për ndihmë ose këshilla.

LEXO EDHE:

Back to top button