Studim i ri: Edhe Egjiptianët e lashtë vuanin nga dhimbjet e famshme të shpinës për shkak të qëndrimit të zgjatur ulur

Studim i ri: Edhe Egjiptianët e lashtë vuanin nga dhimbjet e famshme të shpinës për shkak të qëndrimit të zgjatur ulur

Shumica prej nesh kanë përjetuar dhimbje shpine pasi janë ulur të përkulur në një tavolinë për një kohë të gjatë. Tani, një studim i ri zbulon se egjiptianët e lashtë kishin të njëjtin problem.

Gjegjësisht, studimi tregon se detyrat e kryera nga skribët e lashtë egjiptianë, njerëzit me status të lartë që kryenin detyra administrative dhe pozicionet në të cilat ata uleshin gjatë punës mund të kenë sjellë ndryshime degjenerative në skelet, shkruan “Daily Mail”.

Studiuesit në Pragë ekzaminuan mbetjet skeletore të 69 burrave të rritur, 30 prej të cilëve ishin skribë, të cilët u varrosën në Nekropolin Abusir, Egjipt, midis 2700 dhe 2180 para Krishtit. Ata identifikuan ndryshime degjenerative të kyçeve që ishin më të zakonshme tek skribët në krahasim me burrat në profesione të tjera.

Këto ndryshime ishin në nyjet që lidhin nofullën e poshtme me kafkën, klavikulën e djathtë dhe pjesën e sipërme të humerusit të djathtë (ku bashkohet me shpatullën). Ata ishin gjithashtu në kockën e parë metakarpale të gishtit të madh të djathtë, në pjesën e poshtme të kofshës (ku bashkohet me gjurin) dhe në të gjithë shtyllën kurrizore, por veçanërisht në pjesën e sipërme.

Karakteristika të tjera skeletore që ishin më të zakonshme në mesin e skribëve ishin një depresion në të dy kapakët e gjurit dhe një zonë e rrafshuar e kockës në pjesën e poshtme të kyçit të këmbës së djathtë.

Autorët sugjerojnë se ndryshimet degjenerative të vërejtura në shtyllën kurrizore dhe shpatullat e skribëve mund të jenë rezultat i qëndrimit të zgjatur të tyre në një pozicion këmbëkryq me kokën të përkulur përpara, shtyllën kurrizore të përkulur dhe pozicionin e krahëve të pambështetur. Ndryshimet në gjunjë, ijë dhe kyçin e këmbës mund të tregojnë gjithashtu se skribët mund të kenë preferuar të ulen këmbëkryq dhe të uleshin.

Ekipi, i udhëhequr nga ekspertë nga Departamenti i Antropologjisë i Muzeut Kombëtar në Pragë, vëren se statujat dhe dekorimet e mureve në varre përshkruanin skribë të ulur në të dy pozicionet, si dhe në këmbë, ndërsa punonin. Hulumtimi padyshim jep një pasqyrë më të mirë në jetën e skribëve në Egjiptin e lashtë gjatë mijëvjeçarit të tretë para Krishtit.

“Njerëzit me shkathtësinë e të shkruarit gëzonin një pozitë të privilegjuar në shoqërinë e lashtë egjiptiane. Hulumtimet që fokusohen në këta zyrtarë me status të lartë shoqëror zakonisht përqendrohen në titujt e tyre, statujat e shkrimtarëve, ikonografinë, etj., por ata janë individë. dhe mbetjet e tyre skeletore u neglizhuan. tendosje ekstreme në nofull, qafë dhe shpatulla”, thuhet në studim.

LEXO EDHE:

Back to top button