Studim i ri: Kjo perime mund të parandalojë astmën dhe të përmirësojë funksionin e mushkërive
Studim i ri: Kjo perime mund të parandalojë astmën dhe të përmirësojë funksionin e mushkërive

Shkencëtarët kanë zbuluar se një vitaminë e pasur me perime me gjethe jeshile mund të bëjë mrekulli për sistemin tuaj të frymëmarrjes.
Ngrënia e perimeve me gjethe jeshile do të çojë në mushkëri të shëndetshme dhe do të ndihmojë në mbrojtjen kundër astmës , tregon një studim danez. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës K në gjakun e tyre kanë më shumë gjasa të kenë funksion të dobët të mushkërive dhe të vuajnë nga astma, sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD) dhe gulçim, raporton Daily Mail.
Vitamina K gjendet në perimet me gjethe jeshile si spinaqi, lakra jeshile dhe brokoli, vajrat vegjetale dhe drithërat. Ai luan një rol në mpiksjen e gjakut dhe kështu ndihmon trupin të shërojë plagët, por deri më tani studiuesit dinin shumë pak për rolin e tij në shëndetin e mushkërive.
Studimi i parë i këtij lloji
Një ekip nga Universiteti i Kopenhagës analizoi gjendjen e 4000 njerëzve që morën pjesë në testimin e funksionit të mushkërive. Ata dhanë mostra gjaku dhe iu përgjigjën pyetësorëve për shëndetin dhe mënyrën e tyre të jetesës. Shkencëtarët zbuluan se njerëzit me tregues të ulët të vitaminës K performuan më keq në testet e funksionit të mushkërive dhe kishin dy herë më shumë gjasa të kishin COPD, 44 për qind më shumë gjasa të kishin astmë dhe 81 për qind më shumë gjasa të raportonin gulçim.
Ne tashmë e dimë se vitamina K luan një rol të rëndësishëm në gjak, dhe kërkimet kanë filluar të tregojnë se është gjithashtu e rëndësishme për shëndetin e zemrës dhe kockave, por ka pasur pak kërkime që kanë parë lidhjen midis vitaminës K dhe mushkërive. Ky është studimi i parë i këtij lloji dhe rezultatet na tregojnë se vitamina K mund të luajë një rol në shëndetin e mushkërive, tha doktor Torkil Jespersen, një nga autorët e studimit.
Sa vitaminë K kemi nevojë?
Të rriturit kanë nevojë për afërsisht 1 mikrogram vitaminë K në ditë për kilogram të peshës trupore. Kjo do të thotë se dikush që peshon 65 kilogramë ka nevojë për 65 mikrogramë në ditë. Ekspertët thonë se njerëzit duhet të jenë në gjendje të marrin të gjithë vitaminën K që u nevojitet nga një dietë e larmishme dhe e ekuilibruar.
“Ne do të ishim të interesuar të shohim kërkime të mëtejshme në këtë fushë, në mënyrë që të kuptojmë më mirë nëse nivelet e vitaminës K lidhen drejtpërdrejt me funksionin e mushkërive.” Hulumtimet si ky janë të rëndësishme sepse sëmundja e mushkërive është vrasësi i tretë më i madh në Britani , por vetëm 2 për qind e fondeve publike shpenzohen për hulumtimin e sëmundjeve të mushkërive që do të ndihmonin në diagnostikimin, trajtimin dhe menaxhimin e saj,” tha Dr Samantha Walker, Drejtore e Kërkimeve dhe Inovacion në astmë dhe mushkëri në Britani.
Ku është vitamina K?
Vitamina K gjendet gjerësisht në perime, veçanërisht në perimet me gjethe jeshile. Përfaqësohet me bollëk edhe në erëzat e thata. Kështu, brokoli ka 224 mikrogramë të kësaj vitamine në 100 gram perime, dhe i gatuar sa 256. Spinaqi ka 483 (i gatuar 494), ndërsa lakra e kuqe e papërpunuar dhe chard zvicerane kanë mbi 800.
Me erëzat, situata është si më poshtë (mikrogramë për 100 gram):
majdanoz i thatë – 1715
sherebelë e bluar e thatë – 1715
trumzë e thatë – 1715
majdanoz i freskët – 1640 gjethe koriandër e thatë –1360
borzilok i thatë – 622
rigon i thatë – 622
borzilok i freskët – 415