Studimi: Gjumi i qetë zgjat jetën

Studimi: Gjumi i qetë zgjat jetën

Gjumi cilësor mund të shtojë deri në pesë vjet në jetën e burrave dhe dy vjet e gjysmë në jetën e grave, sipas hulumtimit të ri shkencor amerikan të paraqitur të enjten në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Gjumi i jetëgjatësisë ka pesë cilëso, sipas studiuesve që kanë kryer studimin dhe ndjekja e këtyre kushteve mund të ketë efekte të dobishme në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme si sëmundjet e zemrës.

“Nëse ne mund të përmirësojmë gjumin në përgjithësi dhe identifikimi i çrregullimeve të gjumit është veçanërisht i rëndësishëm, ne mund të jemi në gjendje të parandalojmë një pjesë të kësaj vdekshmërie të parakohshme,” tha bashkëautori i studimit Frank Qian, një bashkëpunëtor klinik në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe internist në Beth Israel Deaconess. Qendra Mjekësore në Boston.

Pra, çfarë duhet të bëni? Së pari, sigurohuni që të bëni një gjumë të mirë shtatë deri në tetë orë çdo natë. Konsistenca në orët e gjumit është shumë e rëndësishme për çdo organizëm, në mënyrë që trupi të përshtatet me një mënyrë funksionimi pa probleme, pa shqetësime.

Por të shtriheni në shtrat nuk mjafton ju gjithashtu duhet të bëni më shpesh gjumë të qetë dhe të pandërprerë. Kjo do të thotë të mos zgjoheni gjatë natës ose të keni probleme për të fjetur më shumë se dy herë në javë.

Ju gjithashtu duhet të ndiheni të pushuar të paktën pesë ditë në javë kur zgjoheni. Dhe së fundi, nuk duhet të përdorni pilula gjumi për t’ju ndihmuar të flini.

Studimi analizoi të dhënat nga më shumë se 172,000 njerëz që iu përgjigjën pyetësorëve të gjumit midis 2013 dhe 2018, si pjesë e Anketës Kombëtare të Intervistës së Shëndetit në SHBA. Anketa vjetore kryhet nga CDC dhe Qendra Kombëtare për Statistikat Shëndetësore.

Burrat që ndoqën të pesë zakonet e gjumit të shëndetshëm kishin një jetëgjatësi 4.7 vjet më shumë se njerëzit që nuk kishin asnjë ose vetëm një nga pesë cilësitë për gjum më të mirë, zbuloi studimi.

Ndikimi i gjumit të shëndetshëm ishte shumë më i ulët për gratë: Ato që ndoqën të pesë zakonet e gjumit fituan 2.4 vjet krahasuar me ato që ndoqën një ose asnjë.

Një arsye e mundshme për këtë ndryshim midis dy gjinive mund të jetë vështirësia e vlerësimit të grave për apnea obstruktive të gjumit, një gjendje potencialisht fatale në të cilën frymëmarrja ndalon çdo disa minuta. Sa më e rëndë të jetë apnea, aq më i madh është rreziku për sëmundje koronare të zemrës, sulme në zemër, dështim të zemrës dhe goditje në tru, sipas shkencëtarëve.

LEXO EDHE:

Back to top button