Suedezët me mendime të ndara për anëtarësimin e vendit të tyre në NATO

Suedezët me mendime të ndara për anëtarësimin e vendit të tyre në NATO

Njerëzit në Stokholm të përziera pas vendimit të Hungarisë për të ndërmarrë hapin përfundimtar përpara se të ratifikojë anëtarësimin e Suedisë në aleancën e NATO-s, duke i dhënë fund vonesave prej më shumë se 18 muajsh që e kanë frustruar aleancën në rrugën e saj për t’u zgjeruar si përgjigje ndaj luftës së Rusisë në Ukrainë.

Disa ishin të kënaqur, të tjerë të kujdesshëm për anëtarësimin, disa thonë se nuk janë të sigurt nëse duan ta shohin vendin e tyre si pjesë e aleancës së mbrojtjes, duke u frikësuar nga efekti i një vendimi të tillë sepse deri më tani vendi ka ndjekur një politikë neutraliteti.

Për të tjerët, lajmi se nuk ka më pengesa në rrugën drejt anëtarësimit është një lajm i mirë, pasi siç theksojnë ata, e ndjejnë kërcënimin që u “troket në derë” nga lindja.

Suedia ka qëndruar jashtë aleancave ushtarake për më shumë se 200 vjet dhe prej kohësh ka hedhur poshtë mundësinë e kërkimit të anëtarësimit në NATO. Por presioni i krijuar nga pushtimi rus i Ukrainës e ka bërë vendin të mendojë se si të mbrojë kufirin e tij kundër një zgjerimi të mundshëm të luftës.

LEXO EDHE:

Back to top button