Të qeshësh me humor të errët dhe shaka pa shije mund të jetë një shenjë e inteligjencës së lartë

Kuptimi i shakasë është një masë e inteligjencës për një arsye – duhet të menduarit e shpejtë për të kuptuar pse një fjalë në një kontekst të pazakontë është humoristike dhe për të reaguar menjëherë ndaj saj. Megjithatë, tani mendohet se nëse ju pëlqen humori i errët dhe i zi, ka të ngjarë të keni një inteligjencë të lartë.

Hulumtimi i ri i botuar në revistën Cognitive Proceedings testoi nëse inteligjenca ndikon në vlerësimin e humorit të errët. Hulumtimet kanë zbuluar se kjo është e vërtetë dhe se inteligjenca bën një ndryshim.

Ekipi i studiuesve, i udhëhequr nga Ulrike Willinger e Universitetit Mjekësor të Vjenës, u kërkoi 156 pjesëmarrësve të vlerësonin kuptimin dhe kënaqësinë e tyre të 12 karikaturave të marra nga Libri i Zi i Ulli Stein – një antologji e karikaturave me humor të errët.

Pjesëmarrësit gjithashtu plotësuan testet bazë të IQ-së së tyre verbale dhe joverbale dhe iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me sfondin e tyre.

Studiuesit identifikuan tre grupe të dallueshme pjesëmarrësish – ata me IQ më të lartë verbale dhe joverbale treguan prirjen më të madhe për të vlerësuar humorin e errët.

Willinger dhe ekipi i saj thonë se gjetjet tregojnë se të kuptuarit dhe shijimi i humorit të errët është një detyrë komplekse e përpunimit të informacionit.

Hulumtimi, i kryer midis 156 pjesëmarrësve me një moshë mesatare 33 vjeç, nuk është i pari i këtij lloji që arrin në këtë përfundim.

Përveç kësaj, humori mund të jetë një mekanizëm përballues për dëmtimin psikologjik. Hulumtimi i kryer mes gazetarëve të ekspozuar ndaj traumave ka treguar një korrelacion me përdorimin e humorit të errët, ndërsa studime të tjera kanë treguar se e qeshura mund të çojë në një rritje të menjëhershme të rrahjeve të zemrës, ritmit të frymëmarrjes, thellësisë së frymëmarrjes dhe të ndihmojë në uljen e hormoneve të stresit.

LEXO EDHE:

Back to top button