Të shkruara para 400 vjetësh, ekspozohen për publikun veprat e Shekspirit

Të shkruara para 400 vjetësh, ekspozohen për publikun veprat e Shekspirit

Për herë të parë për publikun do të shfaqen librat origjinalë të Shekspirit, të shtypura 400 vite më parë. Ato janë një koleksion i rrallë që deri më sot i kishin parë vetëm studiuesit. Pa to, nuk do të kishim njohur sot veprat e tij si Makbethi apo Jul Cezari.

Biblioteka Folger Shakespeare, e cila është shtëpia e koleksionit më të madh në botë të Shekspirit, në Uashington, do t’i lejojë publikut të shikojë 82 kopje të botimeve të Folger “First Folio” të veprave të mbledhura të William Shakespeare. Ato janë të shtypura 400 vjet më parë dhe më parë ishte ruajtur në një kasafortë në frigorifer në bibliotekë.

“The First Folio” është një koleksion i lidhur prej 36 dramash të Shekspirit që u bashkuan nga dy djem në kompaninë e tij të aktrimit, sipas Dr. Peggy O’Brien, Drejtoresha e Arsimit në Bibliotekën Folger Shakespeare e cila ndihmoi në krijimin e ekspozitës. Pa këto shumë nga dramat e Shekspirit nuk do të ishin të njohura për ne, duke përfshirë Makbethin dhe Jul Cezarin. Besohet se ka 235 kopje të parë të vërtetuara në botë dhe Biblioteka Folger Shakespeare është shtëpia e më shumë se një e treta e tyre.

Këta libra të çmuar, të cilët dikur ruheshin në bodrumin e bibliotekës dhe mund të kontrolloheshin vetëm nga studiues akademikë, tani janë të aksesueshëm për publikun në një ekspozitë që përfshin gjithashtu ekspozita interaktive për t’i shijuar të gjitha moshat.

Ekspozita ka ekrane interaktive, duke përfshirë Print Shop, ku njerëzit mund të shënojnë me dorën e tyre diçka siç ishte bërë në vitin 1623. Gjithashtu ka dhe një ekran interaktiv të quajtur Shake Up Your Shakespeare, ku njerëzit kanë një shans për të krijuar një bisedë me një person tjetër duke përdorur fjalë nga Shekspiri. Biblioteka Folger Shakespeare rihapet kështu pas 4 vjetësh që ishte në rinovim.

LEXO EDHE:

Back to top button