Tetë ushqime që përmbajnë më shumë kalcium se qumështi i lopës

Pa dyshim, qumështi i lopës është një burim i shkëlqyer i kalciumit, me një filxhan që siguron 309 miligramë kalcium, ose 24 për qind të vlerës së rekomanduar ditore.

Kalciumi është jetik për ndërtimin dhe ruajtjen e kockave dhe dhëmbëve të shëndetshëm dhe për funksionimin e duhur të zemrës, nervave dhe muskujve. Por qumështi nuk është i vetmi ushqim i pasur me kalcium. Këtu janë dhjetë ushqime me më shumë kalcium se një gotë qumësht lope.

Tofu e fortë

Shtimi i sulfatit të kalciumit, një përbërës i përdorur për të ngurtësuar qumështin e sojës për të bërë tofu, rrit ndjeshëm sasinë e kalciumit në këtë ushqim me bazë bimore. 500 gram tofu të fortë përmban 506 miligramë kalcium, ose 38 për qind të dozës së rekomanduar ditore.

Vini re se jo të gjitha produktet tofu bëhen me shtimin e sulfatit të kalciumit. Në varësi të llojit dhe vendit të prodhimit, disa lloje tofu mund të kenë gjithashtu klorur magnezi të shtuar, sulfat magnezi ose klorur kaliumi. Sigurohuni që të lexoni listën e përbërësve dhe tabelën e Fakteve të Ushqyerjes për të zbuluar nëse tofu që planifikoni të blini përmban një sasi të konsiderueshme kalciumi.

Kos

225 gram kos të thjeshtë me pak yndyrë përmban 488 miligramë kalcium, që është 38 për qind e vlerës së rekomanduar ditore. Ju gjithmonë mund të bëni kos të thjeshtë aromatik duke shtuar fruta. Për opsione më të shëndetshme të kosit, zgjidhni ato pa sheqer dhe ëmbëlsues të shtuar.

Qumësht bajame

Qumështi i bajames është një produkt i bërë nga kombinimi i bajameve të bluara dhe ujit të filtruar, dhe një filxhan siguron 449 miligramë kalcium, ose 34 për qind të marrjes së rekomanduar ditore. Ky qumësht me bazë arrat zakonisht është i fortifikuar me karbonat kalciumi dhe është një opsion i shkëlqyeshëm nëse dëshironi një alternativë bimore ndaj qumështit dhe pijeve të sojës. Megjithatë, ndryshe nga qumështi i lopës dhe sojës, qumështi i bajames nuk është një burim i rëndësishëm proteinash, me vetëm një gram për filxhan.

Bajame

Me 385 miligramë kalcium ose 30 për qind të dozës së rekomanduar ditore në një filxhan bajame (143 gramë), kjo arrë është një nga burimet më të pasura të kalciumit. Ato janë gjithashtu plot me yndyrna të shëndetshme, fibra, magnez dhe vitaminë E.

Lëng portokalli i fortifikuar me kalcium

Nëse nuk jeni adhurues i pijeve bimore, atëherë pirja e lëngut të portokallit të fortifikuar me kalcium mund të jetë një alternativë tjetër për të përmbushur nevojat tuaja për kalcium. Konsumimi i një filxhani do t’ju sigurojë 347 miligramë kalcium, që është 27 për qind e dozës së rekomanduar ditore.

Qumështi i tërshërës

Ashtu si qumështi i bajames, tërshëra është e pasuruar me karbonat kalciumi, kështu që një filxhan siguron 350 miligramë kalcium, ose 27 për qind të marrjes së rekomanduar ditore. Mbani në mend se qumështi i tërshërës është një pije me pak proteina (tre gram për filxhan).

Mocarela

Vetëm 42 gramë mocarela siguron më shumë kalcium se një gotë qumësht – 333 miligramë (26 përqind e marrjes së rekomanduar ditore). Ky djathë i bardhë i butë përmban gjithashtu baktere të shëndetshme, të njohura gjithashtu si probiotikë, të cilët mund të ndihmojnë në mbështetjen e sistemit tretës dhe imunitar dhe të luftojnë inflamacionin në trup.

Sardelet e konservuara

Sardelet janë të pasura me acide yndyrore omega-3 që janë të rëndësishme për shëndetin e trurit, zemrës, syve dhe më shumë. Ato janë gjithashtu një nga burimet e pakta ushqimore të vitaminës D, si dhe hekurit, vitaminës B12, vitaminës E, magnezit dhe zinkut. Ju as nuk do të vini re se keni ngrënë kocka sardele sepse ato janë zbutur plotësisht në procesin e konservimit dhe ofrojnë një dozë shtesë kalciumi. Kështu, një kanaçe sardele do t’i sigurojë trupit tuaj 351 miligramë kalcium, që është 27 për qind e dozës së rekomanduar ditore.

LEXO EDHE:

Back to top button