Tre lloje ushqimesh që dëmtojnë seriozisht shëndetin e zorrëve, sipas dietologëve
Tre lloje ushqimesh që dëmtojnë seriozisht shëndetin e zorrëve, sipas dietologëve
Produktet USHQIMORE në qilar janë produkte bazë në shumicën e shtëpive, sepse ato ofrojnë praktike dhe jetëgjatësi të gjatë. Këto ushqime përfshijnë mallra të konservuara, drithëra, snacks, salca dhe drithëra të përpunuara që e bëjnë më të lehtë përgatitjen e vakteve dhe ushqimeve. Megjithatë, shumë nga këto prodhime të njohura për qilar përmbajnë përbërës që mund të prishin ekuilibrin e baktereve të zorrëve, të çojnë në inflamacion dhe madje edhe shtim në peshë.
Nutricionistët dhe dietologët, Trista Best dhe Adrienne Raimo, dhe konsulentja e ushqimit, Joann Wen, paralajmëruan për tre lloje ushqimesh që dëmtojnë shëndetin dhe linjën e zorrëve.
1. Patate të skuqura
Patatet e patates kalojnë nëpër përpunim të gjerë, duke përfshirë prerjen, skuqjen dhe erëzat. Ky proces heq shumë nga lëndët ushqyese natyrale nga patatet dhe shton përbërës jo të shëndetshëm. Patate të skuqura janë gjithashtu të larta në kripë, e cila kontribuon në nivele të larta të natriumit. Për më tepër, vajrat që përdoren për të skuqur patatet e skuqura janë të larta në acide yndyrore trans-yndyrë jo të shëndetshme dhe acide yndyrore omega-6, të cilat mund të nxisin inflamacionin në trup.
Dips dhe toppings shpesh shërbehen me patate të skuqura, duke shtuar më tej natyrën e tyre jo të shëndetshme. “Patatet e patates tradicionalisht përpunohen dhe skuqen me natrium të shtuar ose shije artificiale. Konsumatorët mund të përdorin edhe salca yndyrore ose djathëra në kombinim me këtë rostiçeri, pavarësisht nga sasia”, thotë Best për SheFinds.
2. Ëmbëlsirat
Nuk ka dyshim se ëmbëlsirat janë një nga kategoritë e ushqimeve më të pashëndetshme dhe është e rëndësishme të kihet parasysh se sa të dëmshme mund të jenë për trupin. Ndër rreziqet e tjera shëndetësore, Raimo vë në dukje se konsumimi i tepërt i ëmbëlsirave mund të çojë në rezistencë ndaj insulinës dhe një metabolizëm më të ngadaltë, dhe në mënyrë specifike veçon mishrat me shije të thartë dhe çokollata si disa nga opsionet më të këqija.
“Përveç sheqerit, aromave dhe ngjyrave artificiale, ëmbëlsirat nuk kanë yndyrë ose proteina për të ngadalësuar shkallën me të cilën sasi të mëdha sheqeri hyjnë në gjak. Më pas trupi përpiqet të sekretojë insulinë për të kthyer sheqerin në gjak në normalitet, duke e drejtuar sheqerin. në muskujt, trurin dhe mëlçinë me kalimin e kohës, trupi mund të prodhojë më pak insulinë ose qelizat bëhen më pak të ndjeshme ndaj hormonit, “shpjegoi Raimo.
3. Biskota
Biskotat, edhe pse padyshim janë të shijshme, shpesh shoqërohen me shtim në peshë për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqernave të rafinuar, yndyrave të pashëndetshme dhe miellit të rafinuar. Këto ëmbëlsira janë të larta në kalori dhe një fluks i papritur i sheqerit mund të shkaktojë një rritje të sheqerit në gjak, gjë që shkakton një përgjigje të insulinës dhe nxit ruajtjen e yndyrës. Edhe pse janë shumë të shijshme, u mungojnë vlerat ushqyese dhe shumë biskota nuk japin ndjenjën e ngopjes, gjë që mund të çojë në konsumim të tepruar.
“Biskotat shpesh janë plot me sheqer dhe miell të bardhë, gjë që mund të shkaktojë një rritje të sheqerit në gjak dhe të çojë në ruajtjen e yndyrës në bark”, përfundon Wen.