Tubimet parazgjedhore me shkelje ligjore në Kosovë

Subjektet politike, të cilat garojnë në zgjedhjet e parakohshme parlamentare, tashmë kanë nisur fushatën zgjedhore jozyrtarisht. Në tubimet e organizuara me qytetarë në ambiente të mbyllura dhe të hapura, ato po e shkelin Ligjin për parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19.

- Advertisment -

Por, inspektoratet e komunave të ndryshme të Kosovës, përveç të Komunës së Prishtinës, ende nuk u kanë shqiptuar subjekteve politike gjobat e parapara me këtë ligj, për shkelje të masave të cilat janë në fuqi me vendimin e Qeverisë në detyrë të Kosovës.

Sipas vendimit të Qeverisë në detyrë të Kosovës, të datës 15 janar, në hapësira të mbyllura ndalohet grumbullimi i qytetarëve në numër prej më shumë se 30 personave, kurse në sheshe publike parqe dhe vende publike, lejohet grumbullimi deri në 50 persona.

Gjobat për mosrespektim e Ligjit për parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19, fillojnë nga 35 deri në 2.000 euro, varësisht nga shkeljet.

Në fotot e publikuara në rrjete sociale prej vetë zyrtarëve të subjekteve politike nga takimet që kanë pasur me qytetarë, është parë se numri i personave të mbledhur tejkalon numrin e lejuar sipas vendimit të fundit të qeverisë në detyrë lidhur me këtë çështje, si dhe masat tjera.

Tubime të tilla janë shënuar gati se në të gjitha komunat e Kosovës.

Drejtues të inspektorateve të disa prej këtyre komunave thonë se ende nuk kanë shqiptuar asnjë gjobë ndaj organizuesve të këtyre tubimeve, për arsye të ndryshme.

Shumica e komunave nuk i gjobisin subjektet politike

Milaim Hajdari, drejtor i Drejtorisë së Inspektoratit të Komunës së Drenasit, thotë për Radion Evropa e Lirë se çështja e tubimeve elektorale, të cilat po organizohen nga subjektet politike, duke shkelur masat dhe Ligjin për parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19, është tejet shqetësuese.

Sipas tij, inspektorët e kësaj komune ende nuk kanë shqiptuar asnjë gjobë, por tash e dy ditë janë duke i shqyrtuar informacionet lidhur me tubimet në komunën e tyre.

Siç thotë ai, inspektorët komunalë e mbikëqyrin situatën gjatë orarit të tyre të punës, deri në orën 16:00. Pas orës 17:00, sipas tij, me mbikëqyrjen e situatës duhet të merren inspektorët e nivelit qendror. Por, deri më tash, siç vlerëson Hajdari, kjo mënyrë e punës nuk ka krijuar ndonjë efekt në drejtim të shqiptimit të gjobave për subjektet politike që kanë bërë shkelje ligjore përmes tubimeve.

Marrë parasysh, thotë ai, situatën e krijuar gjatë fushatës zgjedhore, e cila është ende jozyrtare, dhe shkeljet ligjore që po bëhen përmes tubimeve, drejtorati që ai drejton do të mobilizojë kapacitete shtesë për të pasur mbikëqyrje më të madhe në terren.

“Ne do të shohim dhe do të ngremë edhe numrin e ekipeve mbikëqyrëse, sepse vetëm me një ekip që ka vetëm dy ose tre inspektorë, është problematike që të mbulohet terreni. Kjo për shkak se zakonisht në Drenas, për aq sa po shohim ne, këto tubime po mbahen në ambiente të mbyllura në viset rurale, nëpër oda, gjë që edhe për ne është vështirë që t’i identifikojmë. Por, po e them sinqerisht, kjo paraqet shqetësim. Unë tashmë kam bërë një riformatim të ekipeve dhe do të jemi shumë më të vëmendshëm përballë kësaj dukurie”, thekson Hajdari.

Në Komunën e Malishevës, sipas drejtorit të Drejtorisë së Inspektoratit të kësaj komune, Dibran Kastrati, janë mbajtur dy tubime të mëdha me qytetarë nga Partia Demokratike dhe Nisma Socialdemokrate.

Deri më tash, siç thotë ai për Radion Evropa e Lirë, inspektorarët e kësaj komune nuk kanë shqiptuar asnjë gjobë lidhur me shkeljet ligjore nga subjektet politike, por rastet janë duke u shqyrtuar.

LEXO EDHE:

Back to top button