Ushqim i shijshëm që nuk shkakton rritje të sheqerit në gjak

Pavarësisht nëse keni apo jo ndonjë problem shëndetësor, një dietë e shëndetshme është baza e një jete normale dhe parandalimi i sëmundjeve të ndryshme dhe zakonisht nisemi nga fakti nëse ushqimi shkakton rritje të menjëhershme të sheqerit në gjak.

Edhe disa ushqime në dukje të shëndetshme nuk rekomandohen për personat që kanë diabet, rezistencë ndaj insulinës, rritje të kolesterolit dhe presionit ose thjesht një predispozicion gjenetik ndaj këtyre gjendjeve dhe arsyeja është se ato rrisin papritur glukozën dhe shkaktojnë një sërë problemesh në trup.

Këto ushqime thuhet se kanë një indeks të lartë glicemik dhe është e nevojshme të zëvendësohen me ushqime që kanë një indeks glicemik më të ulët dhe gjithashtu kanë më pak karbohidrate për porcion.

 

 

Një ushqim i tillë shpërbëhet më ngadalë në aparatin tretës, shkakton luhatje më të vogla të nivelit të sheqerit dhe insulinës dhe këto janë disa prej tyre.

Karota të freskëta

Edhe pse shumë besojnë se karotat janë të mbushura me sheqer, ky është një keqkuptim – indeksi i tyre glicemik rritet kur ato piqen ose zihen, ndërsa karotat e freskëta janë të sigurta për diabetikët, pasi kanë shumë pak efekt në sheqerin në gjak.

Karotat zakonisht konsiderohen si një perime jo niseshte, duke i bërë ato një opsion të shëndetshëm, së bashku me brokolin dhe marulen.

Patate e embel

Dihet se patatet e bardha të zakonshme në çdo formë nuk janë të përshtatshme për personat që janë të kujdesshëm ndaj rritjes së menjëhershme të sheqerit në gjak, ndaj këshillohet zëvendësimi i tyre me patate të ëmbla. Kjo perime është e pasur me fibra, të cilat ngadalësojnë tretjen, thithjen e lëndëve ushqyese, pikat e glukozës, si dhe zgjasin ndjenjën e ngopjes. Nëse i hani me lëvozhgë, efekti është edhe më i mirë!

 

 

Djathë gjerman

Megjithëse produktet e qumështit besohet se nuk janë një zgjedhje e mirë kur përpiqeni të mbani sheqerin në gjak nga rritja, ekspertët theksojnë se djathi gjerman është një opsion i mirë sepse ka më pak karbohidrate se kosi dhe qumështi. Djathi gjerman me pak yndyrë është plot me proteina dhe është shtesa perfekte për një vakt.

Elbi

Njerëzit që shqetësohen për pikat e glukozës zakonisht janë shumë të kujdesshëm me drithërat, por elbi është një nga ato zgjedhje të sigurta. Ka dukshëm më pak ndikim në ngarkesën glikemike sesa besohet, duke pasur parasysh se ka një indeks glicemik më të ulët.

Lente

Ashtu si elbi, hikërrori është një opsion natyral i shkëlqyer për të mbajtur sheqerin në gjak në një gjendje normale falë përmbajtjes së lartë të fibrave dhe është një zëvendësues i përsosur për mishin. Për shkak se zakonisht përgatitet në formën e zierjes dhe është plot me vitamina, proteina dhe minerale, merakja do t’i bëjë një shërbim të madh edhe aparatit tretës.

LEXO EDHE:

Back to top button