Ushqim më të lehtë për mëngjes? Ja se si ta bëni mëngjesin tuaj më eko-miqësor!

Mbi katër të pestat e popullsisë angleze thonë se shijojnë një mëngjes të plotë anglez. Por kur prodhimi i ushqimit përbën një të katërtën e emetimeve globale të gazrave serrë, dhe 11% të emetimeve në Mbretërinë e Bashkuar vijnë nga bujqësia, është koha të mendojmë në mënyrë kritike se si mund të zvogëlojmë ndikimin e mëngjesit tonë – pa kompromentuar cilësinë ose shijen. Hulumtimi ynë, i kryer fillimisht për një hetim të BBC Radio 5 Live, hedh një vështrim se si ta bëni vaktin tuaj të parë të ditës më pak karbon. Gatimi në shtëpi mund të përbëjë deri në 27% të emetimeve totale për produktet e mishit dhe deri në 61% për perimet. Lajmi i mirë është se një mëngjes i plotë anglez bëhet mjaft shpejt në krahasim me, për shembull, një darkë të pjekur, duke zvogëluar emetimet që lidhen me proceset e gatimit.

Gjurma e karbonit e një anglisht të plotë është gjithashtu më pak se një darkë e pjekur, falë mishit të saj kryesor-sallam dhe proshutë-që rrjedhin nga mish derri dhe jo mish të kuq intensiv për emetimet si viçi ose qengji. Mishi i lopës ka shumëfish ndikimin mjedisor të derrit, pasi bagëtia është ‘ripërtypëse’-kafshë me sisteme komplekse të stomakut që përmbajnë mikrobe që prodhojnë gaz serë. Por shumica e gjurmës së karbonit të këtij mëngjesi vjen ende nga mishi i tij: 34% nga sallami dhe 29% nga proshuta. Fajtori i dytë më i madh i karbonit është zakonisht domatet. Këto kontribuojnë me rreth 9% në emetimet totale të këtij mëngjesi gjatë dimrit dhe pranverës, kur ato nuk janë në stinë – ose nëse janë një varietet i specializuar me rendiment më të ulët, siç janë domatet qershi.

Një mëngjes duke përdorur zëvendësues të proshutës me bazë bimore dhe sallam vegjetarian do të zvogëlonte gjurmën e tij të karbonit me 51%. Një suxhuk mesatar vegjetarian ka rreth një të katërtën e ndikimit të një sallami derri standard, duke e bërë atë një mundësi të lehtë për të zvogëluar ndjeshëm ndikimin mjedisor të mëngjesit pa ndikuar në mënyrë dramatike në shije. Vetëm ky ndryshim do të zvogëlonte gjurmën e mëngjesit me 25%. Për një mëngjes edhe më të ulët të karbonit, kalimi në bukë integrale, domate sezonale, vendore dhe një përzierje me bazë bimore-e cila ka rreth 3.7 herë më pak ndikim në mjedis sesa produktet e qumështit-mund të zvogëlojë gjurmën e saj me 12%të tjera. Nëse kaloni duke ngrënë ekuivalentin vegjetarian të një anglisht të plotë çdo fundjavë për një vit-duke përfshirë bukën e plotë, përhapjen me bazë bimore dhe domate sezonale, vendase-deri në fund të atij viti do të kishit kursyer gjurmën ekuivalente të karbonit të një kthimi fluturim nga Londra në Amsterdam. Ju do të kishit ndihmuar edhe shëndetin tuaj, pasi zvogëlimi i mishit të kuq është treguar se zvogëlon gjasat e sëmundjeve kardiovaskulare. Sidoqoftë, përfitimet e përgjithshme të një diete me karbon të ulët varen nga cilat proteina përdoren për të zëvendësuar mishin. Jo të gjitha dietat vegjetariane janë njësoj të shëndetshme për planetin: djathi, për shembull, mund të ketë dyfishin e gjurmës së karbonit të derrit. Në mënyrë të ngjashme, dietat me bazë bimore janë treguar se në përgjithësi përmbajnë më shumë ushqime ultra të përpunuara. Këto janë ushqime që kalojnë nëpër procese të shumta gjatë prodhimit, duke përfshirë shtimin e përbërësve të shumtë artificialë, dhe si rezultat kanë tendencë të kenë vlerë ushqyese të reduktuar ndjeshëm. Kjo do të thotë që kompromisi i mundshëm midis cilësisë ushqyese dhe gjurmës së karbonit duhet të konsiderohet me kujdes kur planifikoni ushqimin.

Karbohidrat i ulët, karboni i ulët
Po ushqimet e tjera të mëngjesit? Një tas me drithëra ose qull është një burim i shkëlqyer energjie me pak karbon, me një gjurmë karboni rreth një të dhjetën e një sallami të vetëm derri. Faktori kryesor në gjurmët e drithërave ose qullës është sasia dhe lloji i qumështit të përdorur. Shtimi i një porcioni standard të qumështit të qumështit në një tas me drithëra katërfishon gjurmët e tij dhe për një recetë standarde të qullës do të rritej gjurma e tij shtatëfish. Qumështi i qumështit është zakonisht 3.5 herë më shumë emetues sesa qumështi alternativ. Alternativat që prodhojnë më pak emetime karboni janë bajamja, tërshëra dhe soja. Në kundërshtim me besimin popullor, sasia e ujit që nevojitet për të prodhuar edhe qumështin alternativ më intensiv të ujit-bajamet-është më pak se sasia e nevojshme për qumështin e qumështit. Frutat janë një burim tjetër i madh i energjisë së ulët të karbonit, siç theksohet në librin e Mike Berners-Lee Sa të këqija janë bananet? (spoiler – jo shumë). Frutat si manaferrat dhe rrushi zakonisht kanë rreth dy herë gjurmët e një bananeje për shkak të prishshmërisë së tyre, kështu që zgjedhja e një bananeje ose mollë mund të jetë një ndërrim i lehtë i mëngjesit me karboni të ulët.

Getty Images/Westend61

 

Pije për mëngjes Kalimi në lëngjet e frutave me përbërës që mund të rriten në Mbretërinë e Bashkuar, siç është lëngu i mollës, mund të ndihmojë në zvogëlimin e ndikimit të përzgjedhjes së pijeve tuaja në mëngjes. Edhe më mirë, bëni smoothie me fruta të tepërta, të njoma ose të pjekura që përndryshe do të treteshin, për të shmangur emetimet që lidhen me deponitë. Ashtu si me drithërat, ndikimi mjedisor i çajit dhe kafesë varet më shumë nga qumështi që përdorni.

LEXO EDHE:

Back to top button