Ushqimet që lidhen me plakjen e përshpejtuar: Reduktoni konsumin
Një studim i ri ka treguar se konsumimi i ushqimeve ultra të përpunuara (UPF) lidhet me plakjen e përshpejtuar. Për këtë arsye duhet ta konsumoni sa më pak.
Ushqimet ultra të përpunuara përfshijnë snacks, pije me sheqer, kos frutash, drithëra, bukë të prodhuar në masë, alternativa mishi, etj. Në studim morën pjesë italianë të moshës së mesme dhe të vjetër. Ata që konsumonin më shumë se 14% të kalorive të tyre ditore nga ushqimet ultra të përpunuara ishin biologjikisht më të vjetër se mosha e tyre aktuale.
Ushqimet ultra të përpunuara kanë pasur prej kohësh një reputacion të keq për të pasur kalori, sheqer, yndyrë dhe kripë. Prandaj, shumë ekspertë këshillojnë të reduktoni konsumin e tij.
“Përveç se janë të pamjaftueshme nga pikëpamja ushqyese, të pasura me sheqerna, kripëra dhe yndyrna të ngopura ose trans, ushqimet ultra të përpunuara i nënshtrohen përpunimit intensiv industrial që në fakt ndryshon matricën e tyre ushqyese, me një humbje konsekuente të lëndëve ushqyese dhe fibrave”, thotë autorja e studimit Marialaura Bonazzo. .
Ai shtoi se ka shumë pasoja negative në metabolizëm dhe funksionalitet të aparatit tretës. Duke marrë parasysh që ushqimi ultra i përpunuar shpesh mbështillet me ambalazhe plastike, ai bëhet kështu një bartës i substancave toksike për trupin.