Ushqimi që nuk guxoni ta ngrohni – rrezikoni shëndetin tuaj

Ushqimi që nuk guxoni ta ngrohni – rrezikoni shëndetin tuaj

Disa ushqime të gatuara nuk rekomandohen të ngrohen, sepse ekziston rreziku i problemeve shëndetësore dhe sëmundjeve të rënda.

Nëse nuk keni kohë për të gatuar çdo ditë, mbani parasysh këto pak pjata që nuk duhet t’i gatuani kurrë dhe t’i ngrohni për t’i ngrënë më vonë. Më së miri është që pjata të tilla t’i lini për ditët kur mund t’i gatuani menjëherë ose t’i hani pa i ngrohur përsëri.

Më shpesh, shkaku është shfaqja e baktereve në këmbë që nuk mund të shkatërrohen nga ngrohja, ose proteinave molekulat e të cilave shpërbëhen nga nxehtësia.

Pulë

Pula, si mishi i shpendëve të tjera, është shumë shpesh i kontaminuar me salmonelë, gjë që mund të jetë një problem i veçantë nëse e ngrohni përsëri enën e pulës në një furrë me mikrovalë, valët e së cilës nuk depërtojnë në të gjitha pjesët e ushqimit siç bëjnë kur nxehen në sobë. Prandaj është e nevojshme, nëse tashmë po e ngrohni pulën, ta ktheni nga të gjitha anët në mënyrë që nxehtësia të depërtojë deri në mes të mishit.

Ngrohja e mishit të pulës gjithashtu nuk rekomandohet sepse, ndryshe nga mishi i kuq, ai ka një densitet më të lartë të proteinave që shpërbëhen ndryshe kur nxehet, gjë që mund të shkaktojë shqetësime në stomak.

Oriz

Gjëja më e rëndësishme për orizin e gatuar është mbajtja e gjellës pas gatimit.

Nëse e mbani orizin në temperaturën e dhomës, bakteret shumohen që mund të prodhojnë një toksinë që shkakton të vjella dhe diarre.

Ngrohja nuk do t’i eliminojë këto toksina.

Patate

Ashtu si orizi, problemi nuk është aq ngrohja sesa ruajtja.

Nëse patatet e gatuara ruhen në temperaturën e dhomës në vend të frigoriferit, krijohen kushte ideale për zhvillimin e bakterit Clostridium Botulinum, i cili shkakton botulizëm, veçanërisht nëse patatet janë të mbështjella me folie, e cila pengon rrjedhjen e oksigjenit.

Ngrohja nuk do ta eliminojë këtë bakter.

Spinaqi dhe zarzavate të tjera me gjethe

Spinaqi dhe zarzavatet e tjera me gjethe, në varësi të vendit ku janë rritur, mund të përmbajnë sasi të konsiderueshme nitratesh, të cilat nuk janë të rrezikshme, por mund të kthehen në nitrite dhe më pas në nitrozamina, të cilat dihet se janë kancerogjene.

Ato mund të ndikojnë në aftësinë e qarkullimit të gjakut për të transportuar oksigjen në organe, dhe kjo është veçanërisht e keqe për fëmijët e vegjël.

Kërpudha

Kërpudhat përmbajnë proteina që enzimat dhe mikroorganizmat mund t’i shpërbëjnë lehtësisht. Nëse nuk ruhen siç duhet, mund të prishen shumë lehtë dhe të shkaktojnë probleme me stomakun pas ringrohjes.

Rekomandohet që të mos i mbani në frigorifer për më shumë se 24 orë dhe nëse duhet t’i ngrohni duhet të jetë në temperaturë mbi 70 gradë Celsius.

LEXO EDHE:

Back to top button