Ushtrimi në mbrëmje mund të jetë më i miri për të kontrolluar sheqerin në gjak

Ushtrimi në mbrëmje mund të jetë më i miri për të kontrolluar sheqerin në gjak

Njerëzit që përpiqen të kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak mund të bëjnë më të mirën për të ushtruar në mbrëmje, sugjeron një studim i ri.

Ushtrimi kryhet ndërmjet orës 18:00 dhe mesnata dukej se ishte më mirë në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak gjatë gjithë ditës, sipas rezultateve të publikuara të hënën në revistën Obesity.

Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për njerëzit me një lloj rregullimi të dëmtuar të sheqerit në gjak të lidhur me diabetin, thanë studiuesit.

Rezultatet tregojnë se mjekët “duhet të marrin parasysh kohën optimale të ditës për të rritur efektivitetin e programeve të stërvitjes dhe aktivitetit fizik që ata përshkruajnë”, tha studiuesi Jonatan Ruiz, profesor i aktivitetit fizik dhe shëndetit në Universitetin e Granadës në Spanjë.

Për studimin, hulumtuesit rekrutuan 186 të rritur me mbipeshë dhe obezë dhe gjurmuan aktivitetin e tyre dhe nivelet e glukozës në gjak për dy javë duke përdorur pajisje të veshura.

Njerëzit u kategorizuan në bazë të asaj se kur grumbullonin më shumë se 50% të aktivitetit fizik mesatar deri të fuqishëm të çdo dite – “mëngjes” nga ora 6 e mëngjesit deri në mesditë, “pasdite” për mesditën deri në orën 18:00 dhe “mbrëmje” për 18:00 deri në mesnatë.

Disa kategorizoheshin si “të përziera” nëse asnjë periudhë kohore e përcaktuar nuk përbënte më shumë se gjysmën e ushtrimeve të ditës së tyre, dhe të tjerët u shënuan si “joaktive” nëse nuk bënin ndonjë stërvitje të moderuar ose të fuqishme.

Ata që ushtroheshin në mbrëmje kishin më shumë gjasa të kishin nivele më të ulëta gjatë ditës, natës dhe niveleve të përgjithshme të sheqerit në gjak, veçanërisht nëse kishin rregullim të dëmtuar të glukozës, tregojnë rezultatet.

Modeli ishte i njëjtë si për burrat ashtu edhe për gratë.

LEXO EDHE:

Back to top button