Vaksina e parë e personalizuar mRNA kundër kancerit të lëkurës po testohet në Britani

Një provë e rëndësishme e vaksinës së parë të 'personalizuar' mRNA kundër formës më vdekjeprurëse të kancerit të lëkurës - melanomës - është duke u zhvilluar tani në MB

Steve Young, 52 vjeç, nga Stevenage, Herts, të cilit iu hoq një rritje melanoma nga skalpi i tij në gusht të vitit të kaluar, është një nga pacientët e parë që provoi vaksinën.

Ai është krijuar për të ndihmuar sistemin e tij imunitar të njohë dhe eliminojë çdo qelizë kanceroze të mbetur. Dhe shpresojmë se kjo do të thotë se kanceri i tij nuk do të kthehet.

Vaksina, mRNA-4157 (V940), përdor të njëjtën teknologji si vaksinat aktuale të Covid dhe po testohet në fazën përfundimtare të fazës III.

Mjekët në Spitalin e Kolegjit Universitar të Londrës (UCLH) e japin atë së bashku me një tjetër, pembrolizumab ose keytruda, e cila gjithashtu ndihmon sistemin imunitar të vrasë qelizat e kancerit.

Trajtimi i kombinuar, i zhvilluar nga Moderna dhe Merck Sharp dhe Dohme (MSD), nuk është ende i disponueshëm në mënyrë rutinore në NHS, përveç provave klinike.

Ekspertët në disa vende të tjera, përfshirë Australinë, po përpiqen gjithashtu te pacientët për të mbledhur më shumë prova dhe për të parë nëse duhet të zgjerohet.

Vaksina është e personalizuar, që do të thotë se përbërja e saj ndryshon për t’iu përshtatur pacientit individual.

Ai është krijuar për të përputhur me nënshkrimin unik gjenetik të tumorit të vetë pacientit dhe funksionon duke udhëzuar trupin të prodhojë proteina ose antitrupa që sulmojnë shënuesit ose antigjenet që gjenden vetëm në ato qeliza kanceroze.

Studiuesja e UCLH, Dr Heather Shaw, tha se vaksina kishte potencialin për të kuruar njerëzit me melanoma dhe po testohej në kancere të tjera, të mushkërive, fshikëzës dhe veshkave.

“Kjo është një nga gjërat më emocionuese që kemi parë në një kohë shumë të gjatë. Është përshtatur absolutisht për pacientin – ju nuk mund t’ia jepni këtë pacientit tjetër në radhë, sepse nuk do të prisnit që të funksiononte. Është vërtet e personalizuar. “Këto gjëra janë jashtëzakonisht teknike dhe të projektuara mirë për pacientët,” tha Shaw.

Sa më herët të zbulohet melanoma, aq më e lehtë është për t’u trajtuar dhe më shumë gjasa që trajtimi të jetë i suksesshëm.

Të dhënat nga sprova e fazës II, të botuar në dhjetor, treguan se njerëzit me melanoma serioze dhe me rrezik të lartë që morën injeksionin së bashku me imunoterapinë Keytruda kishin pothuajse gjysmën më shumë gjasa për të vdekur ose për t’u kthyer kancerin pas tre vjetësh (49%) sesa ata. të cilët i jepnin vetëm ilaçe.

Shaw tha se ka shpresë të vërtetë që terapia mund të jetë një “ndryshues i lojës”, veçanërisht pasi duket se ka “efekte anësore relativisht të tolerueshme”.

Kjo përfshin lodhjen dhe dhimbjen në krah pas goditjes, tha ajo, duke shtuar se për shumicën e pacientëve nuk dukej më keq se një vaksinë gripi ose COVID.

LEXO EDHE:

Back to top button