Varësia nga interneti ndryshon kiminë e trurit tek të rinjtë

Varësia nga interneti ndryshon kiminë e trurit tek të rinjtë

Studimi, i botuar në revistën PLOS Mental Health, merr parasysh kërkimet e mëparshme që përdorën imazhe me rezonancë magnetike për të ekzaminuar se si rajonet e trurit ndërveprojnë te njerëzit me varësi nga interneti. Ata zbuluan se efektet u panë në rrjete të shumta nervore në trurin e të rinjve dhe se kishte rritje të aktivitetit në pjesë të trurit edhe kur pjesëmarrësit ishin duke pushuar.

Në të njëjtën kohë, pati një rënie të përgjithshme të lidhjes funksionale në pjesët e trurit të përfshira në të menduarit aktiv, dmth. rrjeti i kontrollit ekzekutiv të trurit përgjegjës për kujtesën dhe vendimmarrjen.

Hulumtimet kanë treguar se këto ndryshime çojnë në sjellje dhe prirje të varësisë tek adoleshentët, si dhe ndryshime të sjelljes që lidhen me shëndetin mendor, zhvillimin, aftësitë intelektuale dhe koordinimin fizik. Studiuesit rishikuan 12 studime të mëparshme që përfshinin 237 të rinj të moshave 10 deri në 19 vjeç me një diagnozë formale të varësisë nga interneti midis 2013 dhe 2023.

Pothuajse gjysma e adoleshentëve britanikë thonë se ndihen të varur nga mediat sociale, sipas sondazhit të këtij viti. Max Chang, autori kryesor i studimit, theksoi:

– Adoleshenca është një fazë kyçe e zhvillimit në të cilën njerëzit kalojnë nëpër ndryshime të rëndësishme në biologjinë, njohjen dhe personalitetin e tyre. Si rezultat, në këtë kohë truri është veçanërisht i ndjeshëm ndaj nevojave që lidhen me varësinë nga interneti, siç është përdorimi i detyrueshëm i internetit, dëshira për të përdorur një maus ose tastierë dhe konsumimi i informacionit nga media. Rezultatet e studimit tonë tregojnë se kjo mund të çojë në ndryshime potencialisht negative në sjellje dhe zhvillim, të cilat mund të ndikojnë në jetën e adoleshentëve. Për shembull, ata mund të luftojnë për të mbajtur marrëdhënie dhe aktivitete shoqërore, të gënjejnë për aktivitetet e tyre në internet dhe të kenë ushqim të parregullt dhe gjumë të shqetësuar, theksoi Chang.

Ai shpreson që rezultatet të tregojnë se si varësia nga interneti ndryshon lidhjen midis rrjeteve të trurit në adoleshencë, gjë që më pas mund të lejojë trajtimin efektiv të shenjave të hershme të varësisë nga interneti.

– Mjekët potencialisht mund të përshkruajnë trajtim që synon rajone specifike të trurit ose të sugjerojnë psikoterapi ose terapi familjare që synon simptomat kryesore të varësisë nga interneti. Është e rëndësishme që edukimi i prindërve për varësinë nga interneti është një mënyrë tjetër e mundshme parandalimi, nga pikëpamja e shëndetit publik. Prindërit që janë të vetëdijshëm për shenjat e hershme dhe fillimin e varësisë nga interneti, do ta përballojnë në mënyrë më efektive kohën e kaluar para ekranit nga fëmija, me impulsivitet dhe do të minimizojnë faktorët e rrezikut për varësinë nga interneti – tha ai.

 

– Nuk ka dyshim se interneti ka disa avantazhe. Megjithatë, kur fillon të ndikojë në jetën tonë të përditshme, është problem. Ne i këshillojmë të rinjtë të zbatojnë kufizime të arsyeshme kohore për përdorimin e tyre të përditshëm të internetit dhe të sigurohen që ata janë të vetëdijshëm për implikimet psikologjike dhe sociale të kalimit të tepërt të kohës në internet – thotë Irene Lee, autore e vjetër e punimit kërkimor.

LEXO EDHE:

Back to top button