Varësia nga përqafimi nuk është një mit

Njerëzit të cilët shpesh përqafohen dhe përqafohen me të dashurit e tyre, përjetojnë një sërë reagimesh kimike në trupin e tyre.

- Advertisment -

Përkëdhelja nuk është vetëm një tregues i simpatisë, por gjithashtu ul nivelin e hormoneve të stresit në trup, sipas një studimi. Përveç kësaj, nëse keni kolesterol të lartë, përqafimet ndihmojnë në ekuilibrimin e tij. Por kjo mund të krijojë varësi.

Bright Side shkruan se ekspertët kanë arritur në përfundimin se një përqafim mund t’ju afrojë juve dhe gjysmën tuaj më të mirë, kështu që do të keni një arsye për të përqafuar më shumë një të dashur.

Përqafimi mund t’ju ndihmojë të krijoni një lidhje të qëndrueshme dhe më të fortë. Ai vepron në mënyrë identike si një puthje para se të shkoni në punë; shkencëtarët besojnë se kjo mund të zgjasë jetën deri në pesë vjet, dhe përqafimet gjithashtu mund të zgjasin marrëdhënien tuaj. Çiftet nuk do ta mohojnë që përqafimi ndërton intimitet në një marrëdhënie, por shumë dyshojnë se i bën ata të varur. Një hormon i thjeshtë është arsyeja për këtë varësi romantike – oksitocina.

Ky hormon u analizua së pari si një substancë që shkakton lindjen e grave. Është e njëjta substancë që komandon trurin të lëshojë qumësht për të porsalindurin. Ai është gjithashtu përgjegjës për krijimin e një lidhjeje midis nënës dhe foshnjës. Me kalimin e kohës, shkencëtarët kuptuan se ky hormon prodhon ndjenja lumturie, ngrohtësie dhe dashurie. Në përgjithësi, kjo na bën të ndihemi mirë.

Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu që truri lëshon oksitocinë në sasi të mëdha kur ne vendosim kontakt fizik me dikë që është i rëndësishëm për ne. Ta themi thjesht, për shkak të kësaj trupat tanë e duan atë gjithnjë e më shumë. Pra, nëse partneri juaj pëlqen t’ju përqafojë dhe ndonjëherë duket i fiksuar, mund të ketë një shpjegim shkencor për këtë.

Njerëzit janë qenie monogame që kanë nevojë për të krijuar një familje. Por ekspertët ende po përpiqen të kuptojnë pse është kështu. Sipas teorisë së evolucionit, burrat do të dëshirojnë të përhapin gjenet e tyre, të cilat mund t’i arrijnë në marrëdhëniet me më shumë lidhje. Çuditërisht, oksitocina mund të luajë një rol nëse ata qëndrojnë besnikë.

Hulumtimi i kryer nga psikiatri Rene Hurlemann sugjeron që sulmet e shpeshta të oksitocinës i bëjnë partnerët tanë edhe më tërheqës. Përveç kësaj, çlirimi i vazhdueshëm i oksitocinës shkakton çlirimin e dopaminës, një tjetër hormon që na bën të ndihemi mirë. Nuk është çudi atëherë që ne mund të bëhemi të varur nga njerëzit që përqafojmë – ndoshta arsyeja është e natyrës kimike.

LEXO EDHE:

Back to top button