Vezë prehistorike të strucit të gjetura në Izrael, besohet të jenë mbi 4000 vjet të vjetra

Tetë vezë struci që besohet të jenë mbi 4000 vjet të vjetra janë gjetur pranë një vatër parahistorike në Izrael

Një kamp prehistorik i përdorur nga nomadët e shkretëtirës është zbuluar nën dunat e rërës në rajonin e Negevit. Drejtoresha e gërmimeve Lauren Davies tha se arkeologët gjetën gjithashtu mjete dhe enë guri, por vezët ishin një gjetje e veçantë.

Deri në shekullin e 19-të, strucat e egër ishin banorë të zakonshëm të zonës në fjalë. Vezët e këtyre zogjve të mëdhenj janë gjetur në vende të shumta dhe vijnë nga periudha të ndryshme. Ato vezë nuk ishin vetëm burim ushqimi, por përdoreshin për të mbajtur ujin, si dekorime dhe si enë varrimi.

“Edhe pse vezët e strucit nuk janë të rralla në gërmime, është interesante se nuk janë gjetur ndonjëherë eshtra të këtij zogu të madh. Kjo mund të tregojë se në kohët parahistorike njerëzit shmangnin gjuetinë e strucit dhe ishin të kënaqur me mbledhjen e vezëve të tyre”, thotë Amir Gorzalchani, një ekspert izraelit i antikiteteve.

Dihet se një vezë struci ka të njëjtën vlerë ushqyese si 25 vezë pule.

Afërsia e vezëve me vatrën e zbuluar në zonën e Qumështit të Birrës tregon se ato janë mbledhur qëllimisht dhe janë përdorur për ushqim. Vezët janë të thyera, por gjithsesi të ruajtura mirë sepse kanë qenë nën rërë për një kohë të gjatë dhe klima e thatë ka kontribuar në ruajtjen e tyre.

 

LEXO EDHE:

Back to top button