(VIDEO) Çfarë do të ndodhte me trupin e njeriut në hapësirë ​​pa një kostum mbrojtës hapësinor?

(VIDEO) Çfarë do të ndodhte me trupin e njeriut në hapësirë ​​pa një kostum mbrojtës hapësinor?

Është bërë një video simuluese për të ilustruar se çfarë do të ndodhte me një njeri në hapësirë ​​pa një kostum hapësinor dhe rezultatet janë vërtet të tmerrshme.

DG EYE Science në YouTube krijoi këtë video për të treguar realitetin e një situate ku dikush do të ekspozohej në hapësirë ​​pa mbrojtjen e duhur. Në video theksohet se pavarësisht pritshmërive, trupi nuk do të shpërthente, por ajo që do të ndodhte është e habitshme.

Gazrat në trup do të fillonin të zgjeroheshin në sekondat e para, duke bërë që indet e mushkërive të shpërthenin. Pas pesë sekondash, uji nga sytë, lëkura dhe goja do të fillonte të avullonte, ndërsa uji në gjak do të fillonte të vlonte.

Simulimi tregon se si trupi bymehet ndërsa lëkura tregon mjaftueshëm elasticitet dhe forcë për të përballuar presionin. Përfundimisht, zemra do të ngadalësohej dhe do të ndalonte para se personi të vdiste nga mbytja, sepse nuk ka atmosferë apo presion në hapësirë, duke bërë që uji në trup të vlojë për shkak të mungesës së presionit.

Ky është një problem serioz sepse, siç shpjegon Dr. Chris Lenhard i Programit Human Exploration të NASA-s, duke qenë se 60 për qind e trupit të njeriut është ujë, çdo ind që përmban ujë do të fillojë të zgjerohet.

Pavarësisht këtyre aspekteve të frikshme, njerëzit tregojnë një dëshirë për të eksploruar hapësirën, duke ngritur pyetjen e motivimit pas ndjekjes së udhëtimit në hapësirë, pavarësisht nga rreziqet.

LEXO EDHE:

Back to top button