Viruset e mëdha fshihen në burimet e supervullkanit më të rrezikshëm

Viruset e mëdha fshihen në burimet e supervullkanit më të rrezikshëm

Në burimet e ngrohta, superacidike të parkut kombëtar Yellowstone jeton një grup virusesh me origjinë të lashtë. Për shkak se termofilet – organizmat që lulëzojnë në temperatura jashtëzakonisht të larta – janë të rrënjosura thellë në “pemën e jetës” evolucionare, është e mundur të mësohet rreth origjinës së jetës duke studiuar këto “të çuditshme” mikroskopike.

Nëse ka jetë, ka shumë mundësi që të gjenden edhe viruse, të cilët nuk mund të riprodhohen pa një bujtës. Kjo bëhet e vërtetë në mjedisin e ashpër të burimeve të nxehta gjeotermale të Yellowstone, ku forma më e bollshme e jetës është klasa e algave të kuqe njëqelizore Cyanidiophyceae.

Në studimin e ri, shkencëtarët studiuan mostra nga Lemonade Creek në Parkun Kombëtar Yellowstone për të kuptuar më mirë ndërveprimet midis Cyanidiophyceae dhe viruseve lokale. Midis tre habitateve ngjitur, përrenjve, shkëmbinjve dhe tokës, ata gjetën koleksione unike të viruseve, ku më mbizotëruesit ishin viruset gjigantë (Megaviricetes).

– Gjetja kryesore e studimit tonë është se megjithëse habitatet e ndryshme të burimeve të nxehta mund të jenë afër (brenda disa centimetra nga njëri-tjetri) dhe vizualisht të mbizotëruara nga Cyanidiophyceae, këto vende strehojnë klasa të ndryshme virusesh që shpesh janë specifike për habitatin. Megaviricetes është klasa dominuese në Lemonade Creek, duke sugjeruar se ato mund të infektojnë dhe ndikojnë në dinamikën e popullsisë së algave të kuqe, shkruajnë autorët e studimit.

Algat Cyanidiophyceae në vendet gjeotermale e kanë origjinën të paktën 1.5 miliardë vjet më parë, kështu që ka të ngjarë që viruset të dolën në atë kohë për t’i shoqëruar ato. Jeta në Tokë evoloi 3.8 miliardë vjet më parë, por shfaqja e kësaj marrëdhënieje virus-pritës është relativisht e hershme në historinë evolucionare të planetit tonë. Në fund të fundit, kafshët shumëqelizore nuk u shfaqën deri rreth 600 milionë vjet më parë.

Duke studiuar gjenet e virusit, studiuesit mund të shihnin se si ata u përshtatën me jetën termofile. Proteinat e tyre tregojnë se viruset i përkasin një prejardhjeje jashtëzakonisht të vjetër, e cila zhvilloi aftësinë për të dashur nxehtësinë shumë herët. Kjo tregon se viruset nuk u zhvendosën në burime të nxehta pasi kaluan pjesën më të madhe të ekzistencës së tyre në mjedise më të ftohta – viruset janë banorë të kalitur të pranverës që kanë lulëzuar për një kohë shumë të gjatë.

Është interesante se disa nga viruset janë të lidhura me viruse të tjerë termofilike që jetojnë thellë në oqean rreth kanaleve hidrotermale. Kanalet hidrotermale përmbajnë kushte ideale dhe një sërë molekulash kyçe që kanë potencialin për të mundësuar formimin e jetës nga kimikatet inorganike, ndaj mendohet se mikrobet termofile në thellësi të detit mund të kenë qenë ndër të parët që i dhanë formë jetës në Tokë.

 

Viruset nuk janë teknikisht qenie të gjalla, por ato kanë luajtur një rol integral në shumë procese biologjike dhe kanë pasur një ndikim të madh në pemën evolucionare të jetës, veçanërisht në transferimin anësor të gjeneve. Pra, është e mundur që viruset nga burimi i nxehtë i Yellowstone mund të ofrojnë një pasqyrë të paçmuar në jetën më të hershme të Tokës.

LEXO EDHE:

Back to top button