Zbulohet misteri i “rrathëve të zanave” në shkretëtirën Namib

Në kushtet e vështira të shkretëtirës Namib, e cila mbulon rreth 50,000 kilometra katrorë, në disa zona rritet një mbulesë bari që është mbresëlënëse dhe misterioze.

Gjegjësisht, këto kullota të shkretëtirës janë të mbushura me miliona rrathë të çuditshëm, në të cilët nuk ka bar apo bimësi tjetër. Prandaj ky fenomen i çuditshëm u quajt “rrathë zanash”.

Dy shpjegime kryesore

Zona me rrathë të çuditshëm ndodhet rreth njëqind kilometra larg bregut të Namibisë dhe shtrihet për kilometra. Një rreth tipik zanash ka një diametër prej 2 deri në 10 metra dhe është i ndarë nga dhjetë metrat e ardhshëm. Shkencëtarët janë përpjekur prej disa kohësh të kuptojnë se si kanë ardhur, apo çfarë procesi fshihet pas formacioneve të tyre, kështu që pas një kohe ata u ndanë në dy kampe me shpjegime të ndryshme. Sipas një teorie, rrathët shkaktohen nga termitet që ushqehen me rrënjë, dhe sipas një tjetër, bëhet fjalë për vetëorganizim të barit për të rritur disponueshmërinë e ujit, transmeton Science Alert.

Studimet kanë konfirmuar të dyja teoritë dhe disa studime kanë treguar se termitet dhe vetë-organizimi i bimëve mund të jenë prapa rrathëve të zanave në të njëjtën kohë. Por e gjithë kjo u trondit pak kur qarqe të ngjashme u gjetën në Australi në 2016; në atë kohë ata nuk ishin në asnjë mënyrë të lidhur me termitet.

Rrathët në shkretëtirën Namib

Ekologu Stefan Goetzin i Universitetit të Göttingen në Gjermani dhe kolegët e tij rivizituan Namibinë për të gjetur prova të një skenari vetë-organizues për shkak të mungesës së ujit. Duke bërë këtë, ata hetuan rrethet e zanave në 10 rajone në të gjithë shkretëtirën Namib.

Reshjet në këtë zonë janë të rralla dhe të parregullta. Menjëherë pas shiut, brenda rrathëve të zanave mund të shfaqet bari, i cili shpejt thahet, megjithëse mbijeton në zonat jashtë tyre.

Getsin monitoroi ngjarjet sporadike të shiut në 10 rajone, duke ekzaminuar barin, rrënjët dhe lastarët e tij dhe çdo dëmtim të mundshëm të rrënjëve të shkaktuar nga termitet. Ai analizoi rrethanat e tharjes së barit dhe vendosi sensorë lagështie në tokë dhe rreth rrathëve të zanave.

Dhjetë ditë pas shiut, brenda rrathëve të zanave kishte shumë pak bar të ri, tregoi hulumtimi dhe filloi të thahej menjëherë pas mbirjes. Njëzet ditë pas shiut, i gjithë bari brenda rrathëve ishte tharë, ndërsa bari përreth kishte mbetur “i gjelbër dhe i butë”.

Rrënjët e barit të ngordhur brenda rrathëve ishin po aq të gjata apo edhe më të gjata se rrënjët jashtë tyre, gjë që tregon se bimët që kërkojnë ujë bënë shumë përpjekje për rritjen e rrënjëve. Shkencëtarët nuk kanë gjetur asnjë provë që termitet ushqehen me rrënjë.

“Ne treguam se termitet nuk i shkaktojnë rrathët”

“Mungesa e papritur e barit për shumicën e zonave në rrathë nuk mund të shpjegohet me aktivitetin e termiteve, sepse nuk kishte biomasë ku këto insekte të ushqeheshin. Por më e rëndësishmja, ne treguam se termitet nuk ishin përgjegjës për formimin e rrathëve sepse bari filloi të ngordhte menjëherë pas reshjeve pa asnjë shenjë të ngrënjes së termiteve, “tha Getsin.

Sensorët e tokës regjistruan një rënie të ngadaltë të lagështisë së tokës brenda dhe jashtë rrathëve pas shiut, kur bari nuk ishte ende i vendosur mirë. Edhe pasi bari përreth është zhvilluar, lagështia e tokës nuk është kudo.

“Për shkak të nxehtësisë së fortë në shkretëtirën Namib, barërat vazhdimisht shfaqen dhe humbasin ujë. Prandaj, ata krijojnë vakum lagështie në tokë rreth rrënjëve dhe në këtë mënyrë tërheqin ujin”, shpjegoi Getsin.

“Duke formuar peizazhe në formë të rrathëve të zanave të barabarta, barishtet veprojnë si inxhinierë të ekosistemit dhe përfitojnë drejtpërdrejt nga burimet ujore të krijuara nga boshllëqet e vegjetacionit,” shtoi ai.

Hulumtimi Stresi i ujit të bimëve, jo herbivorja e termiteve, shkakton rrathët e zanave të Namibisë u botua në revistën Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics.

LEXO EDHE:

Back to top button