Zelanda e Re do të ndalojë duhanin për brezat e ardhshëm

Zelanda e Re do të ndalojë duhanin për brezat e ardhshëm

Zelanda e Re do ta ndaloja duhanin nga viti i ardhshëm. Legjislacioni i miratuar nga parlamenti të martën do të thotë se kushdo i lindur pas vitit 2008 nuk do të mund të blejë kurrë cigare. Do të thotë se numri i njerëzve që mund të blejnë duhan do të tkurret çdo vit.  Deri në vitin 2050, për shembull, 40-vjeçarët do të jenë shumë të rinj për të blerë cigare.

Ministrja e Shëndetësisë Ayesha Verrall, e cila prezantoi projektligjin, tha se ishte një hap “drejt një të ardhmeje pa duhan”. “Mijëra njerëz do të jetojnë më gjatë, jetë më të shëndetshme dhe sistemi shëndetësor do të jetë 5 miliardë NZ (3.2 miliardë dollarë) më mirë nga mos nevoja për të trajtuar sëmundjet e shkaktuara nga pirja e duhanit”, tha Dr Verrall.

Shkalla e duhanpirjes në Zelandën e Re është tashmë në nivelet më të ulëta historike, me vetëm 8% të të rriturve që pinë duhan çdo ditë sipas statistikave të qeverisë të publikuara në nëntor – nga 9.4% që ishte vitin e kaluar.

LEXO EDHE:

Back to top button