11 karakteristika që tregojnë se fëmija juaj është një gjeni i vërtetë

Keni një fëmijë energjik dhe gjithmonë duhet të bëjë diçka sepse nuk mund të jetë i qetë, një fëmijë që flet shpejt dhe dëshiron të flasë me të rriturit? Atëherë ju keni një fëmijë gjeni.

Shkencëtarët thonë se një IQ e lartë nuk do të thotë se dikush është gjeni dhe se është e pamundur të vlerësohet inteligjenca e një fëmije me një test. Por ka disa karakteristika që tregojnë se fëmija juaj ka një të ardhme të madhe përpara. Fëmijë të tillë mund të bëhen artistë të dalluar, biznesmenë të suksesshëm ose politikanë të mëdhenj. Ju vetëm duhet të vini re talentin e fëmijës tuaj dhe ta ndihmoni atë ta zhvillojë atë.

Këto janë karakteristikat e gjenive të fëmijëve:

1. Janë energjikë

Energjia e tepërt është një nga shenjat e një fëmije të talentuar. Fëmijët gjenialë kanë shumë entuziazëm dhe kuriozitet. Ata shpenzojnë më pak kohë duke pushuar dhe duke fjetur.

2. Sytë e hapur

Fëmijët e talentuar janë gjithmonë “vigjilentë” dhe mbajnë kontakt të mirë me sy.

3. Vizualizoni dhe vizatoni

Fëmija i talentuar është një mbledhës informacioni. Fëmijë të tillë ruajnë gjithçka që shohin në kujtesën e tyre. Nëse fëmija juaj, pasi të vizitojë një vend të caktuar, mund ta vizatojë atë në detaje pa parë foto, ai me siguri ka talent. Shkencëtarët e quajnë këtë fenomen “kujtesë fotografike”. Vetëm 2 deri në 10% e fëmijëve e kanë këtë aftësi. Ndodh edhe më rrallë tek të rriturit.

Leonardo da Vinci dhe Galileo Galilei kishin këtë strategji të të menduarit. Ata vizatuan diagrame dhe grafikë dhe kështu vizualizuan mendimet e tyre.

4. Me kokën në re

Fëmijët e zgjuar nuk janë “engjëj”. Ata shpesh janë të preokupuar me mendimet e tyre dhe thjesht nuk “dëgjojnë” prindërit e tyre. Ata janë gjithashtu tregimtarë të mprehtë dhe imagjinata e tyre e egër zakonisht trondit prindërit dhe mësuesit e tyre. Por një imagjinatë e gjallë është një shenjë inteligjence.

Fëmijët e talentuar shpesh mërziten në shkollë dhe fillojnë të argëtohen vetë. Ndoshta prindërit duhet t’u shpjegojnë atyre se edukimi është vërtet i rëndësishëm për të luftuar këtë lloj sjelljeje.

5. Ata flasin shpejt

Të folurit shpejt tregon se fëmija është mjaft i talentuar sepse fjalori i tij është mjaft i larmishëm. Fëmija mesatarisht fillon të flasë në moshën 2 vjeçare. Dy-vjeçarët e talentuar zakonisht mund të ndërtojnë fraza komplekse.

Në raste të rralla, fëmijët më vonë mësojnë të flasin. Shkencëtarët besojnë se këta fëmijë kanë sindromën e Ajnshtajnit. Thuhet se Albert Ajnshtajnit nuk i pëlqente shumë të bashkëvepronte me njerëzit para moshës pesë vjeçare. Me vonesë folën edhe fizikani Richard Feynman, ekonomisti fitues i çmimit Nobel Gary Becker dhe shumë njerëz të tjerë të shquar.

6. Janë të shoqërueshëm

Fëmijët e zgjuar thuhet se janë të çuditshëm antisocial. Por ekziston një term i quajtur “inteligjencë sociale”. Gjenitë shoqërorë janë në gjendje të krijojnë marrëdhënie me njerëzit përreth tyre. Nëse fëmija juaj është i sinqertë dhe mund të interesojë miqtë e tij, ai ndoshta është i talentuar.

Shkencëtarët gjithashtu theksojnë inteligjencën emocionale, aftësinë e individëve për të njohur dhe menaxhuar ndjenjat e tyre dhe të të tjerëve.

7. Ata shoqërohen me të rritur

Gjenitë e ardhshëm pëlqejnë të flasin me të rriturit. Fëmijët e tjerë zakonisht ndihen më të rezervuar në shoqërinë e të rriturve, por fëmijët e talentuar e duan këtë atmosferë. Fëmijët e talentuar shpesh krijojnë miqësi me fëmijët më të mëdhenj. Por edhe fëmijët e talentuar duhet të ndërveprojnë me fëmijët e moshës së tyre.

8. Janë aktivë

Gjenitë e ardhshëm janë vërtet aktivë. Ata mund të fillojnë të flasin dhe të ecin më herët se fëmijët e tjerë. Fëmijët e zgjuar thuhet se e urrejnë sportin, duke preferuar të qëndrojnë në shtëpi dhe të lexojnë libra. Por ky është një gabim. Shkencëtarët thonë se gjenitë e fëmijëve janë të shqetësuar dhe duhet të bëjnë diçka. Është metoda e tyre për të zbuluar botën.

9. Ata pëlqejnë aktivitetet që zhvillojnë aftësitë e tyre motorike

Kjo është abstrakte për prindërit e dy vjeçarëve. Nëse foshnja juaj po përpiqet të krijojë një puzzle ose diçka tjetër, ju po rritni një fëmijë të talentuar. Aftësitë e shkëlqyera motorike kontribuojnë në zhvillimin e inteligjencës së lartë. Mos harroni të mbani një sy tek fëmija juaj kur luani me objekte të vogla. Kërkoni mënyra se si mund të kontrolloni zhvillimin e aftësive të shkëlqyera motorike të fëmijës suaj.

10. Kanë sens të mirë humori

Një sens humori zbulon inteligjencën. Aftësia e njerëzve për të bërë shaka dhe për të kuptuar shakatë e të tjerëve lidhet me të menduarit e lartë abstrakt. Këta fëmijë do të kenë shumë miq. Por ndonjëherë njerëzit fshehin stresin dhe dhimbjen pas një humori “të mirë”.

11. Janë empatikë dhe të ndjeshëm

Fëmijët empatikë dhe emocionalë kanë aftësi të shkëlqyera krijuese. Por sistemi i tyre nervor zakonisht mbingarkohet nga shumë informacione. Edhe nëse fëmija juaj sillet si i rritur, kjo nuk do të thotë se ai është i rritur.

LEXO EDHE:

Back to top button