Përfshijeni atë në menunë tuaj: Ushqimet më të mira për të ulur presionin e gjakut

Presioni i gjakut mund të ketë një vlerë të ndryshme gjatë gjithë ditës sepse varet nga disa faktorë si ushtrimet, marrja ditore e natriumit dhe stresi.

Presioni normal i gjakut konsiderohet 120/80 mmHg, por kur leximet e presionit të gjakut arrijnë vazhdimisht 140/90 mmHg, konsiderohet hipertension. Presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë sistemin tuaj të qarkullimit të gjakut, duke shërbyer si një faktor rreziku për sëmundje të tjera serioze dhe gjendje shëndetësore, të tilla si sëmundjet e zemrës, goditjet në tru, problemet njohëse dhe sëmundjet e veshkave.

Përveç aktivitetit të pamjaftueshëm fizik, një dietë e lartë me natrium dhe marrja e pamjaftueshme e kaliumit në dietë, konsumi i alkoolit dhe përdorimi i nikotinës janë vetëm disa nga zgjedhjet e jetesës jo të shëndetshme që mund të rrisin rrezikun e presionit të lartë të gjakut. Përveç monitorimit të marrjes së natriumit, disa ushqime mund të luajnë një rol të rëndësishëm në uljen e presionit të gjakut bazuar në përmbajtjen e tyre ushqyese. Konsumimi i mjaftueshëm i kaliumit dhe marrja e sasive të mjaftueshme të ushqyesve të tjerë thelbësorë janë vetëm disa shembuj të disa mënyrave të dobishme për të ulur presionin e gjakut.

Patate

Patatet e thjeshta të pjekura mund të ndihmojnë në ruajtjen e presionit të shëndetshëm të gjakut. Një patate e pjekur mesatare siguron 13% të vlerës ditore të kaliumit. Rritja e marrjes së kaliumit mund të ulë presionin e gjakut nëse keni hipertension. Për të përmirësuar më tej objektivat e presionit të gjakut, anashkaloni kripën në patate.

portokallet

Agrumet njihen gjerësisht për përmbajtjen e tyre të vitaminës C dhe gjithashtu mund të jenë të dobishme për presionin e gjakut. Vitamina C mund të rrisë nivelet e oksidit nitrik, një përbërës që mendohet se ul presionin e gjakut.

oriz kaf

Kjo kokërr popullore përgatitet lehtë dhe është gjithashtu një përbërës i gjithanshëm i vaktit. Hulumtimet tregojnë se fibra e patretshme në orizin kaf mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut. Plani i të ngrënit “Përqasjet dietike për të ndaluar hipertensionin” (DASH) u zhvillua posaçërisht për të ndihmuar individët të menaxhojnë presionin e gjakut dhe sugjeron 6 deri në 8 racione me drithëra të plota në javë, duke përfshirë orizin kaf.

Skumbri

Peshqit e yndyrshëm që përmbajnë yndyrna esenciale omega-3, si skumbri dhe salmoni, kanë treguar se ulin presionin e gjakut. Skumbri ka një strukturë të fortë të ngjashme me tonin dhe mund të hahet në mënyra të ndryshme. Shtoni atë në një sallatë ose si një proteinë në sanduiçin tuaj, së bashku me avokado dhe perime jeshile për një vakt të plotë. Kur zgjidhni skumbri të konservuar, kërkoni opsione me më pak natrium.

Kivi

Në një studim që krahasoi aftësinë për të ulur presionin e gjakut të kivit dhe mollëve, kivi kishte një efekt më të madh në presionin e gjakut. Pjesëmarrësit konsumuan tre kivi në ditë, dhe ndërsa kjo mund të tingëllojë si shumë, studiuesit vërejnë se një filxhan kivi, që është rreth 2-3 kivi, konsiderohet një shërbim cilësor.

Disa ushqime të tjera që kanë treguar se ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut janë fëstëkët dhe bajamet, rukola, farat chia, pjepri, quinoa, të bardhat e vezëve, thjerrëzat, gjiza me pak yndyrë, brokoli, boronicat, ananasi dhe amaranti.

LEXO EDHE:

Back to top button