14-vjeçarët e sotëm në Britani nuk do të jenë kurrë në gjendje të blejnë ligjërisht cigare

14-vjeçarët e sotëm në Britani nuk do të jenë kurrë në gjendje të blejnë ligjërisht cigare

Kryeministri britanik Rishi Sunak njoftoi sot se synon të zgjasë ndalimin e cigareve për ta bërë gradualisht Britaninë një vend pa duhan, si dhe një propozim për shpërblimet e mësuesve dhe premtimin për uljen e taksave në të ardhmen.

“Unë propozoj që në të ardhmen të rrisim moshën (legale) të pirjes së duhanit me një vit çdo vit,” tha udhëheqësi konservator gjatë një fjalimi në kongresin e partisë së tij në Mançester.

“Kjo do të thotë se 14-vjeçarit të sotëm nuk do t’i shiten kurrë ligjërisht cigaret,” tha ai, duke iu referuar një “brezi pa duhan” të ardhshëm. Sipas propozimit të paraqitur nga Sunak, mosha e ndalimit do të rritej me një vit çdo vit, që do të thoshte se të rinjtë do të rriteshin pa duhan, gjë që do të përmirësonte në përgjithësi shëndetin e kombit.

Aktualisht, mosha ligjore për të blerë cigare në MB është 18 vjeç. Por katër nga pesë duhanpirës e filluan para se të mbushnin 20 vjeç, tha Sunak.

“Ne po përpiqemi të parandalojmë që adoleshentët të fillojnë të pinë duhan. Kjo mund të bëjë të mundur eliminimin pothuajse të plotë të pirjes së duhanit tek të rinjtë që në vitin 2040”, tha Downing Street në një deklaratë.

Bonuse për mësuesit

Përdorimi i duhanit është shkaku kryesor i parandalueshëm i vdekjeve në MB, thuhet në deklaratë. Shkakton afërsisht një në katër vdekje nga kanceri. Kostot e bëra, veçanërisht për sistemin shëndetësor, “janë 17 miliardë paund çdo vit”, ose gati 20 miliardë euro.

Masat e propozuara janë të ngjashme me ato të shpallura vitin e kaluar nga Zelanda e Re, e cila u bë vendi i parë që ndaloi blerjen e cigareve për brezin e lindur pas 1 janarit 2009. Ndalimi do të hyjë në fuqi në vitin 2027. Sunak përshkroi gjithashtu një numër ndryshimesh të planifikuara në sistemin arsimor, duke përfshirë një bonus pa taksa deri në 30,000 £ për të tërhequr mësues të lëndëve kryesore të shkollës.

“Sot mund të njoftoj, për të tërhequr dhe mbajtur më shumë mësues, se ata që japin lëndë kyçe në shkolla dhe për herë të parë në kolegjet tona, do të marrin bonuse speciale deri në 30,000 £ pa taksa për pesë vitet e para të tyre. karrierën”, tha ai.

Projekti HS2 po braktiset

Sunak gjithashtu premtoi të ulë taksat pasi inflacioni të jetë nën kontroll, pas shqetësimeve në rritje midis anëtarëve të Partisë Konservatore për rritjen e taksave për shkak të pandemisë COVID-19. Këtë vit, Sunak dhe ministri i tij i financave, Jeremy Hunt, kanë thënë se prioriteti i tyre është përgjysmimi i inflacionit – i cili arriti në 11.1 përqind në tetor 2022 në nivelin më të lartë të 41 viteve të fundit.

Por ulja e taksave do të përbënte rrezik për arritjen e këtij qëllimi. Megjithatë, shumë anëtarë të partisë janë të padurueshëm në lidhje me shkurtimet e taksave, përpara zgjedhjeve që ka të ngjarë të mbahen vitin e ardhshëm, veçanërisht pasi konservatorët pasojnë Partinë Laburiste të opozitës në sondazhe.

Kryeministri britanik njoftoi gjithashtu se po braktis vazhdimin e një projekti të madh infrastrukturor – linjën e trenit të shpejtë që do të lehtësojë hyrjen në veri të vendit, por kostot e të cilit janë rritur ndjeshëm.

“Po anuloj pjesën tjetër të projektit HS2,” tha lideri konservator.

“Në vend të kësaj, ne do të riinvestojmë çdo qindarkë, 36 miliardë paund (41 miliardë euro) në qindra projekte të reja transporti,” premtoi ai.

“Ajo që ne me të vërtetë na duhet është lidhje më e mirë e transportit në veri” dhe kjo “do të jetë prioriteti ynë”. HS2 (High Speed ​​​2), projekti i dytë i trenit me shpejtësi të lartë në Mbretërinë e Bashkuar pas atij që solli Eurostar në tunelin e Kanalit (HS1), fillimisht kishte për qëllim të lidhë kryeqytetin britanik me Birminghamin, më pas me Mançesterin. dhe Leeds. Por pas Birminghamit do të ndalet.

LEXO EDHE:

Back to top button