16 trurë të krijuar në një laborator do të operojnë “kompjuterin e gjallë” të parë në botë.

16 trurë të krijuar në një laborator do të operojnë "kompjuterin e gjallë" të parë në botë.

Kompania zvicerane e teknologjisë Final Spark ka lançuar me sukses Neuroplatform, platformën e parë të biopërpunimit në botë, ku organoidet e trurit të njeriut (versione miniaturë të organeve të rritura në laborator) kryejnë llogaritjet në vend të çipave të silikonit.

Objekti i parë i tillë pret 16 organoide të trurit dhe kompania pretendon se përdor një milion herë më pak energji sesa homologët e saj silikoni. Çipat me bazë silikoni, të cilët kanë revolucionarizuar kompjuterët duke i bërë më të vegjël dhe më të lehtë, janë gjithashtu të famshëm për joefikasitetin e tyre. Transistorët në këto çipa janë stuhi energjie dhe me rritjen e aplikimeve, joefikasiteti bëhet më i dukshëm.

Sipas vlerësimeve të Final Spark, trajnimi i modelit popullor të gjuhës së madhe GPT-3 që fuqizoi Chat-GPT vetëm në ditët e para të tij konsumonte 10 gigavat orë energji. Kjo është një energji e pabesueshme 6000 herë më shumë se sa një qytet mesatar evropian konsumon në një vit të tërë.

Zëvendësimi i çipave të silikonit me bioprocesorë mund të çojë në kursime drastike të energjisë. Final Spark u mundëson laboratorëve kërkimorë të përjetojnë fuqinë e përpunuesve biologjikë të Neuroplatformës.

Si funksionon “Neuroplatforma”?

Për shkak se “Neuroplatforma” përdor indin e trurit të njeriut për të përpunuar të dhënat, është në thelb një platformë ku hardueri, softueri dhe biologjia bashkohen. Studiuesit shpesh e quajnë një sistem të tillë një “vetwer” sepse ai përfshin një komponent biologjik.

Final Spark mundësoi funksionimin e këtyre komponentëve të ndryshëm përmes një organizimi inovativ të quajtur vargje multielektrodike (MEAs), ku vendosen grupe tredimensionale të indeve të trurit. Çdo MEA ka katër organoide të trurit që lidhen me tetë elektroda. Këto elektroda kryejnë rolin e dyfishtë të stimulimit të organeleve dhe regjistrimit të të dhënave që përpunojnë. Transmetimi i të dhënave kryhet përmes konvertuesve dixhital-analog me rezolucion 16-bit dhe një frekuencë prej 30 kilohertz. Sistemi mikrofluidik siguron mbështetje jetësore për MEA-të dhe kamerat mund të monitorojnë performancën e tyre të përgjithshme.

Sa kohë funksionon bioprocesori?

Final Spark pretendon se procesori i tij do të konsumojë një milion herë më pak energji sesa një çip silikoni. Sidoqoftë, pjesa e drejtpërdrejtë e konfigurimit të kompjuterit të tij vjen me paralajmërimin se do të ndalojë së punuari në një moment. Ndryshe nga çipat e silikonit, të cilët kërkojnë vetëm energji elektrike dhe mund të zgjasin për vite, nëse jo dekada, kur përdoret një komponent biologjik, sistemi duhet të fuqizohet dhe ende mund të ndalojë së punuari.

Shkëndija e fundit u përball me shumë sfida në vitet e para pasi organoidet vdiqën brenda disa orësh. Kompania punoi rreth kësaj mangësie dhe përmirësoi sistemet e saj MEA për të siguruar që organoidet të jetonin për 100 ditë.

“NeuroPlatform” tani është e hapur për përdoruesit institucionalë për qëllime kërkimi dhe zhvillimi. Kjo qasje është në dispozicion për 500 dollarë për përdorues në muaj.

Duke bashkëpunuar me nëntë institute, Final Spark shpreson të krijojë së shpejti përpunuesin e parë të gjallë në botë. Gjetjet e hulumtimit janë publikuar në revistën Frontiers in Artificial Intelligence.

LEXO EDHE:

Back to top button