“5 Funksionet më të rëndësishme të ujit në organizmin tonë”

“5 Funksionet më të rëndësishme të ujit në organizmin tonë”

Gazetare: Arta Sefadini

Prof. Dr. Mirjana Dimovska – udhëheqëse e repartit për sigurinë e ujit pranë ISHP, ishte e ftuar në emisionin “Pasqyra e Shëndetit” në Alsat, ku tregoi funksionet më të rëndësishme të ujit në organizmin tonë.

Një person mund të qëndrojë 2-3 javë pa ushqim në kushte të caktuara, por pa ujë, veçanërisht kur moti është i ngrohtë vetëm disa ditë janë çështje jete ose vdekje.

UJI është elementi themelor ndërtues në trupin tonë, 50 deri në 70 për qind të trupit tonë, praktikisht përfaqëson ujë, pjesë përbërëse e të gjitha qelizave, lëngjeve dhe indeve në trupin tonë që qarkullojnë në enët e gjakut, jashtë qelizave ose në vetë qelizat, me atë që për nga përbërja, uji si material ndërtimi, disa inde përmbajnë më shumë ujë, siç është truri, organet e brendshme, muskujt kurse dikush shumë më pak, siç janë dhëmbët, eshtrat etj.

Uji është tretësi më i mirë, nëse nuk do të ekzistonte roli i tij konstruktiv në trupin tonë, por është edhe tretës i mirë ndërsa nëse nuk është ky funksion, nuk do të mundemi të eliminojmë asgjë, as me djersitje as me urinë, asgjë që është toksike nga trupi ynë është rezultat i metabolizmit në organizmin tonë, Uji është i rëndësishëm për ruajtjen e rregullimit termik, domethënë kur kemi shumë nxehtë, nëpërmjet djersitjes të hidhet jashtë gjithçka që është e panevojshme dhe gjithashtu në këtë mënyrë rregullohet temperatura e trupit.

Në lidhje me shijen, kur e ndryshojmë vendin, mund të na pëlqejë ose të mos na pëlqejë shija e ujit, pra aroma, etj. Shija, ngjyra dhe aroma janë pjesë e vetive organoleptike të ujit, të cilat nga njëra anë mund të jenë subjektive, më pëlqen ose jo uji në vendin në të cilin udhëtoj jashtë vendit tim të lindjes, por mund të jetë edhe rezultat i diçka që gjendet në vetë ujësjellësin gjegjësisht gypave të vjetër, të ndryshkur, sistem i ujësjellës jo i mirëmbajtur në objekt, mund të reflektojë në cilësi, por është organoleptik, pra ujë i sigurt për pije. /Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button