“83% e viktimave ishin të paautorizuar për të kryer haxhin”, Arabia Saudite: Numri i vdekjeve arriti në 1,301

“83% e viktimave ishin të paautorizuar për të kryer haxhin”, Arabia Saudite: Numri i vdekjeve arriti në 1,301

Arabia Saudite tha të dielën se më shumë se 1,300 njerëz vdiqën në pelegrinazhin e Haxhit të këtij viti për shkak të nxehtësisë dhe udhëtimeve “të paautorizuara” që përbëjnë më shumë se katër nga pesë viktima.

“Sistemi shëndetësor adresoi raste të shumta të stresit të nxehtësisë këtë vit, me disa individë ende nën kujdes. Fatkeqësisht, numri i vdekjeve arriti në 1,301”, tha qeveria saudite në një deklaratë teksa publikoi shifrat e para zyrtare.

Deklarata tha se 83% e atyre që vdiqën ishin “të paautorizuar për të kryer haxhin” dhe “ecën në distanca të gjata nën rrezet e diellit direkte, pa strehë”, sipas CNN.

Në mesin e të vdekurve kishte “disa të moshuar dhe të sëmurë kronikë”, tha ai, duke shtuar se familjet e të gjithë të vdekurve tani ishin identifikuar.

Vapa ekstreme është cilësuar si faktori kryesor pas qindra vdekjeve dhe lëndimeve të raportuara këtë vit gjatë Haxhit. Meka, qyteti i shenjtë që është qendër për pelegrinët e Haxhit, pa temperaturat të rriten në një rekord prej 51.6 gradë C të hënën.
Autoritete të ndryshme kanë thënë gjithashtu se problemet janë shtuar nga numri i pelegrinazheve jozyrtare.
Arabia Saudite kërkon që çdo pelegrin të marrë një nga 1.8 milionë licencat e disponueshme për të hyrë ligjërisht në Mekë. Këto licenca mund të kushtojnë disa mijëra dollarë amerikanë. Pelegrinët e palicencuar zakonisht nuk udhëtojnë me autobusë të organizuar turne me ajër të kondicionuar ose akses të lehtë në furnizime me ujë dhe ushqim.

Qeveria saudite gjithashtu u duk se sugjeroi se natyra e paautorizuar e shumë prej udhëtimeve kishte qenë një faktor për sa kohë ishte dashur kohë për të nxjerrë një numër zyrtar të vdekjeve, pasi kjo kishte komplikuar procesin e identifikimit.

“Identifikimi i përfunduar, pavarësisht mungesës fillestare të të dhënave personale apo dokumenteve të identifikimit. Janë ndjekur proceset e duhura për identifikimin, varrimin dhe nderimin e të ndjerit, me certifikatat e vdekjes të siguruara”, thuhet në deklaratë.
Disa pelegrinë janë ankuar për infrastrukturën dhe organizimin e dobët të Haxhit të këtij viti. Edhe pelegrinët në turne zyrtarë kalojnë pjesën më të madhe të ditës së tyre duke ecur jashtë në vapën përvëluese.

Disa dëshmitarë kanë treguar për CNN se si panë besimtarët që humbnin vetëdijen dhe kaluan pranë trupave të mbuluar me copa të bardha.

LEXO EDHE:

Back to top button