Një trik 20 sekonda që zbulon nëse çokollata është e vërtetë
Kur vjen puna për të shijuar ëmbëlsirat, çokollata është e para në listën e ushqimeve të preferuara. Por a shijohen të gjitha çokollatat njëlloj, si e dini nëse po konsumoni çokollatë të vërtetë apo false?

Ka truke të ndryshme me ndihmën e të cilave mund të zbuloni nëse çokollata që keni blerë është e cilësisë së mirë apo jo.
Kjo varet nga mënyra se si thyhet, si dhe nga tingulli që bën.
Një çokollatë me cilësi të lartë do të bëjë një tingull të lartë kur thyhet, ndërsa një çokollatë me cilësi më të ulët do të shkërmoqet. Kushtojini vëmendje edhe shpejtësisë me të cilën shkrihet çokollata. Çokollatat me përqindje më të lartë të gjalpit të kakaos shkrihen mes gishtave, sepse gjalpi i kakaos ka një pikë shkrirjeje të ulët (shkrihet në temperaturën rreth 35 gradë Celsius).
“Çokollata e mirë nuk shkrihet menjëherë, ajo duhet të jetë e qëndrueshme dhe e fortë, duhet të jetë e ndritshme dhe me shkëlqim, kur e thyeni në vesh, duhet të dëgjoni një “tik-tak”. Një tjetër truk për të kontrolluar nëse çokollata është e vërtetë është që kur e mbani mes gishtave dhe e hani, nuk duhet të shkrihet në duar për rreth njëzet sekonda. Ka edhe një gjë tjetër interesante, përpiquni të mbyllni hundën dhe hani çokollatë, kur të fillojë të shkrihet në gojë, hiqni dorën nga hunda dhe do të ndjeni një shije më intensive të çokollatës”, tha Aleksandar Simiq nga kompania “Barry”. Callebaut”.
Çokollata është produkti përfundimtar që rezulton nga përpunimi i kokrrave të kakaos, nga i cili përftohen lëndët e para bazë: masa e kakaos, d.m.th., pije çokollate, pluhur kakao dhe gjalpë kakao. Përveç këtyre përbërësve, kryesisht qumështi dhe sheqeri kombinohen në një përqindje të caktuar.
Prania ose mungesa e disa përbërësve, sasia dhe kombinimi i ndryshëm i tyre bëjnë lloje të ndryshme çokollatash.
Këto janë llojet bazë: e zezë, e bardhë, qumështore.