A e dini pse arrat duhet të ngjyhen në ujë para se të hahen?

Arrat janë një ushqim i pasur me lëndë ushqyese, përbërësit e të cilit mbështesin shëndetin e zemrës duke reduktuar inflamacionin dhe duke përmirësuar nivelet e kolesterolit

Megjithatë, dihet më pak se është më mirë t’i njomni në ujë para ngrënies.

Veçanërisht, njomja e arrave para ngrënies është një praktikë që disa njerëz e ndjekin për arsye të ndryshme, pasi ky proces besohet se ofron përfitime të mundshme shëndetësore.

Përmirëson tretjen

Një nga arsyet kryesore pse duhet të thithni arrat është për tretje më të mirë. Arrat përmbajnë frenues enzimash dhe acid fitik, të cilët mund t’i bëjnë lëvizjet e zorrëve më të vështira për disa njerëz. Acidi fitik dihet se lidhet me mineralet si kalciumi dhe magnezi dhe në këtë mënyrë redukton përthithjen e tyre në trup.

Shija e hidhur zvogëlohet

Arrat përmbajnë komponime të tilla si tanina, e cila kontribuon në shijen e tyre të hidhur. Nëse i lini në ujë, do të largoni hidhërimin. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për individët që janë të ndjeshëm ndaj shijeve të hidhura ose që i shohin arrat e papërpunuara të papëlqyeshme.

Përmirësimi i përthithjes së lëndëve ushqyese

Thithja e arrave gjithashtu mund të përmirësojë përthithjen e lëndëve ushqyese që gjenden në arrat. Duke ulur nivelet e acidit fitik, njomja mund të ndihmojë në çlirimin e mineraleve të lidhura, duke i bërë ato më të disponueshme për t’u përthithur në traktin tretës.

Largimi i substancave të dëmshme

Një përfitim tjetër i mundshëm i njomjes së arrave është heqja e mykut, baktereve dhe substancave të tjera të dëmshme që mund të jenë të pranishme në sipërfaqen e arrës. Thithja e arrave në ujë me kripë ose uthull të shtuar besohet se ndihmon në dezinfektimin dhe pastrimin e arrave, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi.

LEXO EDHE:

Back to top button