A e dini pse disa astronomë pretendojnë se ka një planet të pazbuluar pas Neptunit?

Hulumtimet e fundit nga shkencëtarët japonezë sugjerojnë se librat shkollorë të astronomisë së shpejti mund t'i nënshtrohen një rishikimi.

Një ekip shkencëtarësh të udhëhequr nga Observatori Kombëtar Astronomik i Japonisë ka publikuar një studim të ri duke njoftuar se ata kanë zbuluar prova të një planeti të ri të mundshëm të fshehur thellë brenda Sistemit tonë Diellor.

Megjithatë, kjo nuk është hera e parë që ideja e një planeti tjetër në mjedisin tonë hapësinor rishfaqet në qarqet shkencore. Gjatë viteve, disa ekipe kërkimore kanë sugjeruar ekzistencën e tij, megjithëse deri më tani asnjë teori nuk është konfirmuar. E fundit në seri propozon një hipotezë të mbështetur nga vëzhgime të hollësishme të objekteve që shtrihen në një rajon të largët të Brezit Kuiper.

Duke studiuar anomalitë në orbitat e këtyre objekteve, studiuesit arritën në përfundimin se ato mund të ndikoheshin nga një forcë e rëndësishme gravitacionale, potencialisht – një planet i panjohur. Sipas hulumtimit, ky planet misterioz mund të jetë i ngjashëm me Tokën, por edhe tre herë më i madh, gjë që do ta vendoste në një kategori krejtësisht të ndryshme nga trupat tashmë të njohur në brezin Kuiper.

Brezi Kuiper është një rajon që ndodhet prapa Neptunit dhe njihet si një fushë e gjerë e objekteve post-neptuniane, dmth. trupat qiellorë të përbërë kryesisht nga shkëmbi dhe akulli. Lëvizja dhe sjellja e objekteve në të, të cilat kanë mbetur praktikisht të pandryshuara që nga formimi i Sistemit Diellor, mund t’u ofrojë shkencëtarëve të dhëna kryesore për formimin e tij dhe ditët më të hershme.

Të gjitha, përveç njërit prej objekteve të zbuluara prapa Neptunit deri më tani, janë më të vogla se Plutoni, ose të ngjashme në madhësi. Që nga viti 2006, Plutoni ka pushuar së qeni planet, sepse është më i vogël se disa hëna, kështu që tani Sistemi Diellor ka 8 planetë. Këtu është Eris, e zbuluar në vitin 2005, e cila është 27% më e madhe se Plutoni dhe e cila, ashtu si Plutoni, i përket kategorisë së planetëve xhuxh.

LEXO EDHE:

Back to top button