A e dini se cilat kafshë mund ta njohin veten në pasqyrë?

A e dini se cilat kafshë mund ta njohin veten në pasqyrë?

Ndërsa ne jemi të vetmet specie që shqyrtojmë çdo ditë reflektimet tona në një pasqyrë, nuk jemi të vetmit që e njohim veten në sipërfaqet reflektuese.

Shkencëtarët kanë testuar për njohjen e pasqyrës në një gamë të gjerë speciesh, duke filluar me kërkimin mbi shimpanzetë ( Pan troglodytes ) të botuar në 1970 . Kafshët që variojnë nga milingonat e deri te papagajtë gri afrikanë ( Psittacus erithacus ) janë shqyrtuar për shenja të vetëdijes kur paraqiten me një pasqyrë. Një pjesë e vogël e kuptojnë se po shikojnë veten. Shumë jo. Dhe disa të tjerë kanë shfaqur sjellje jo bindëse.

Këto rezultate të përziera kanë bërë që studiuesit të debatojnë mbi dobinë e testit dhe se si ai i ndihmon shkencëtarët të kuptojnë njohjen e kafshëve.

Cili grup kafshësh ka më shumë lloje?

“Shumë kafshë nuk e njohin veten,” i tha Live Science Frans de Waal , një primatolog në Universitetin Emory. De Waal ka kryer teste të vetëdijes tek majmunët kapuçin – të cilët dështuan. “Ata duhet të vetë-inspektojnë një shenjë vizuale përpara një pasqyre pa asnjë trajnim apo shpërblim. Ajo duhet të jetë spontane. Shumica e pretendimeve në literaturë nuk i përshtaten këtij përshkrimi.”

Pra, cilat kafshë e kanë kaluar testin?

Në eksperimentet e shimpanzeve të vitit 1970, katër shimpanze u anestezuan dhe u shënuan me ngjyrë të kuqe në fytyrat e tyre. Kur u zgjuan, ata ekzaminuan zonat që ishin shënuar në pasqyrë, duke treguar se e kuptonin se po shikonin veten.

Testi i notës tani konsiderohet prova më përfundimtare e vetëdijes së pasqyrës.

Edhe majmunët e tjerë të mëdhenj e kanë kaluar provën. Orangutanët e njohën veten – dhe madje identifikuan shenja në trupat e tyre – në një studim të vitit 1973 .

Bonobos u vëzhguan duke inspektuar zonat e trupit të tyre që përndryshe nuk do të ishin në gjendje t’i shihnin duke përdorur një pasqyrë në një studim të vitit 1994. Rezultatet për gorillat kanë qenë më jokonkluzive .

Majmunët zakonisht i shohin reflektimet e tyre si një kafshë tjetër – megjithëse një seri studimesh të diskutueshme treguan se disa specie mund ta identifikojnë veten pas regjimeve të gjera stërvitore.

Kjo ka qenë e vërtetë edhe për kafshët e tjera, duke hedhur dyshime mbi implikimet e atyre studimeve. “A i mohon ai proces trajnimi rezultatet e testit të pasqyrës për speciet që e kërkojnë atë?” pyet Ellen O’Donoghue , një psikologe njohëse në Universitetin e Cardiff-it në MB, e cila ka studiuar të mësuarit te pëllumbat. Kritikët e testeve që përdorin ushtrime stërvitore sugjerojnë se një sjellje e tillë e mësuar nuk është dëshmi e besueshme e vetëdijes.

Deri vonë, i vetmi gjitar tjetër tokësor që e ka kaluar bindshëm testin ishte një elefant aziatik ( Elefas maximus ) në kopshtin zoologjik të Bronksit . Sidoqoftë, një studim i janarit 2024 në revistën Neuron sugjeroi se edhe minjtë duket se njohin modifikimet në trupin e tyre në një pasqyrë.

Studimet mbi delfinët sugjerojnë se edhe ata mund të dallojnë reflektimet e tyre. Një studim i vitit 1995 duke përdorur video në vend të pasqyrave dhe një studim i vitit 2001 që përdori pasqyra, treguan se delfinët përdorin imazhet e tyre për të ekzaminuar shenjat e bëra në trupat e tyre.

Në vitin 2008, kërkuesit që studionin magpitë euroaziatike ( Pica pica ) gjetën provat e para që jo-gjitarët ishin të aftë të njihnin vetveten në pasqyrë. Pëllumbat gjithashtu e kanë kaluar testin – por vetëm pas një periudhe rigoroze kondicionimi. Dhe në vitin 2022, pinguinët e egër Adélie ( Pygoscelis adeliae ) treguan gjithashtu shenja të vetëdijes së pasqyrës, megjithëse nuk reaguan ndaj bishtave me ngjyra të vendosura rreth qafës së tyre në vend të shënjimit të trupit të tyre.

Testet mbi kafshët e rendit më të ulët kanë rezultuar veçanërisht të diskutueshme. Një studim i vitit 2015 sugjeroi se milingonat mund të zotëronin njëfarë vetëdijeje sepse u përpoqën të hiqnin bojën blu nga kokat e tyre kur shikonin reflektimet e tyre. Dy studime kanë sugjeruar se peshqit mund ta njohin veten. Njëri, nga viti 2016, zbuloi se rrezet e manta dukej se ekzaminonin veten dhe frynin flluska kur u shfaqeshin një pasqyre. Megjithatë, asnjë test notash nuk u krye. Dhe një eksperiment i vitit 2019 me mbështjellës më të pastër ( Labroides dimidiatus ) zbuloi se ata u përpoqën të hiqnin shenjat e ngjyrosjes të bëra në pjesën e poshtme të tyre pasi i panë ato në një pasqyrë. Dhe në studimin e miut të vitit 2024, studiuesit zbuluan se minjtë kishin hequr shenjat nga trupi i tyre; ata që mund t’i shihnin njollat ​​i hoqën ato, ndërsa minjtë që nuk mund t’i shihnin njollat, sepse ato përziheshin me ngjyrën e leshit të tyre, jo. Studiuesit shkuan gjithashtu një hap më tej, duke skanuar trurin e minjve ndërsa hiqnin njollat. Ata gjetën një nëngrup qelizash të trurit, të quajtur neuronet CA1 të hipokampalit ventral, të ndezur gjatë testit të pasqyrës. Nëse një qark i ngjashëm luan një rol në vetënjohjen e njeriut mbetet për t’u parë.

Fakti që këta organizma gjoja më primitivë e kalojnë testin e pasqyrës, ndërkohë që disa nga kafshët më inteligjente jo-njerëzore, përfshirë papagajtë gri afrikanë , e kanë dështuar atë, e ka vënë në pikëpyetje dobinë e tij. Është e paqartë nëse këto hetime tregojnë një ndjenjë të vërtetë të vetvetes në kuptimin njerëzor apo nëse ato thjesht tregojnë një vetëdije të sofistikuar trupore.

“Testi i pasqyrës mund të indeksojë një aspekt të vetëdijes”, tha O’Donoghue për Live Science. “Ka një tendencë për ta parë vetëdijen si gjithçka ose asgjë. Kjo ndoshta nuk është e vërtetë. Ndoshta është më shumë një gradim.”

Këto rezultate të përziera kanë bërë që studiuesit të debatojnë mbi dobinë e testit dhe se si ai i ndihmon shkencëtarët të kuptojnë njohjen e kafshëve.

Cili grup kafshësh ka më shumë lloje?

“Shumë kafshë nuk e njohin veten,” i tha Live Science Frans de Waal , një primatolog në Universitetin Emory. De Waal ka kryer teste të vetëdijes tek majmunët kapuçin – të cilët dështuan. “Ata duhet të vetë-inspektojnë një shenjë vizuale përpara një pasqyre pa asnjë trajnim apo shpërblim. Ajo duhet të jetë spontane. Shumica e pretendimeve në literaturë nuk i përshtaten këtij përshkrimi.”

Pra, cilat kafshë e kanë kaluar testin?

Në eksperimentet e shimpanzeve të vitit 1970, katër shimpanze u anestezuan dhe u shënuan me ngjyrë të kuqe në fytyrat e tyre. Kur u zgjuan, ata ekzaminuan zonat që ishin shënuar në pasqyrë, duke treguar se e kuptonin se po shikonin veten.

Testi i notës tani konsiderohet prova më përfundimtare e vetëdijes së pasqyrës.

Edhe majmunët e tjerë të mëdhenj e kanë kaluar provën. Orangutanët e njohën veten – dhe madje identifikuan shenja në trupat e tyre – në një studim të vitit 1973 .

Bonobos u vëzhguan duke inspektuar zonat e trupit të tyre që përndryshe nuk do të ishin në gjendje t’i shihnin duke përdorur një pasqyrë në një studim të vitit 1994. Rezultatet për gorillat kanë qenë më jokonkluzive .

Majmunët zakonisht i shohin reflektimet e tyre si një kafshë tjetër – megjithëse një seri studimesh të diskutueshme treguan se disa specie mund ta identifikojnë veten pas regjimeve të gjera stërvitore.

Kjo ka qenë e vërtetë edhe për kafshët e tjera, duke hedhur dyshime mbi implikimet e atyre studimeve. “A i mohon ai proces trajnimi rezultatet e testit të pasqyrës për speciet që e kërkojnë atë?” pyet Ellen O’Donoghue , një psikologe njohëse në Universitetin e Cardiff-it në MB, e cila ka studiuar të mësuarit te pëllumbat. Kritikët e testeve që përdorin ushtrime stërvitore sugjerojnë se një sjellje e tillë e mësuar nuk është dëshmi e besueshme e vetëdijes.

Deri vonë, i vetmi gjitar tjetër tokësor që e ka kaluar bindshëm testin ishte një elefant aziatik ( Elefas maximus ) në kopshtin zoologjik të Bronksit . Sidoqoftë, një studim i janarit 2024 në revistën Neuron sugjeroi se edhe minjtë duket se njohin modifikimet në trupin e tyre në një pasqyrë.

Studimet mbi delfinët sugjerojnë se edhe ata mund të dallojnë reflektimet e tyre. Një studim i vitit 1995 duke përdorur video në vend të pasqyrave dhe një studim i vitit 2001 që përdori pasqyra, treguan se delfinët përdorin imazhet e tyre për të ekzaminuar shenjat e bëra në trupat e tyre.

Në vitin 2008, kërkuesit që studionin magpitë euroaziatike ( Pica pica ) gjetën provat e para që jo-gjitarët ishin të aftë të njihnin vetveten në pasqyrë. Pëllumbat gjithashtu e kanë kaluar testin – por vetëm pas një periudhe rigoroze kondicionimi. Dhe në vitin 2022, pinguinët e egër Adélie ( Pygoscelis adeliae ) treguan gjithashtu shenja të vetëdijes së pasqyrës, megjithëse nuk reaguan ndaj bishtave me ngjyra të vendosura rreth qafës së tyre në vend të shënjimit të trupit të tyre.

Testet mbi kafshët e rendit më të ulët kanë rezultuar veçanërisht të diskutueshme. Një studim i vitit 2015 sugjeroi se milingonat mund të zotëronin njëfarë vetëdijeje sepse u përpoqën të hiqnin bojën blu nga kokat e tyre kur shikonin reflektimet e tyre. Dy studime kanë sugjeruar se peshqit mund ta njohin veten. Njëri, nga viti 2016, zbuloi se rrezet e manta dukej se ekzaminonin veten dhe frynin flluska kur u shfaqeshin një pasqyre. Megjithatë, asnjë test notash nuk u krye. Dhe një eksperiment i vitit 2019 me mbështjellës më të pastër ( Labroides dimidiatus ) zbuloi se ata u përpoqën të hiqnin shenjat e ngjyrosjes të bëra në pjesën e poshtme të tyre pasi i panë ato në një pasqyrë. Dhe në studimin e miut të vitit 2024, studiuesit zbuluan se minjtë kishin hequr shenjat nga trupi i tyre; ata që mund t’i shihnin njollat ​​i hoqën ato, ndërsa minjtë që nuk mund t’i shihnin njollat, sepse ato përziheshin me ngjyrën e leshit të tyre, jo. Studiuesit shkuan gjithashtu një hap më tej, duke skanuar trurin e minjve ndërsa hiqnin njollat. Ata gjetën një nëngrup qelizash të trurit, të quajtur neuronet CA1 të hipokampalit ventral, të ndezur gjatë testit të pasqyrës. Nëse një qark i ngjashëm luan një rol në vetënjohjen e njeriut mbetet për t’u parë.

Fakti që këta organizma gjoja më primitivë e kalojnë testin e pasqyrës, ndërkohë që disa nga kafshët më inteligjente jo-njerëzore, përfshirë papagajtë gri afrikanë , e kanë dështuar atë, e ka vënë në pikëpyetje dobinë e tij. Është e paqartë nëse këto hetime tregojnë një ndjenjë të vërtetë të vetvetes në kuptimin njerëzor apo nëse ato thjesht tregojnë një vetëdije të sofistikuar trupore.

“Testi i pasqyrës mund të indeksojë një aspekt të vetëdijes”, tha O’Donoghue për Live Science. “Ka një tendencë për ta parë vetëdijen si gjithçka ose asgjë. Kjo ndoshta nuk është e vërtetë. Ndoshta është më shumë një gradim.”

LEXO EDHE:

Back to top button