A e dini se shumica e sulmeve në zemër ndodhin gjatë gjumit?

A e dini se shumica e sulmeve në zemër ndodhin gjatë gjumit?

Shumica e sulmeve në zemër regjistrohen në orët e mëngjesit, veçanërisht në të fundit, të ashtuquajturat. REM-faza e gjumit, sipas shkencëtarëve të Harvardit. REM-gjumi, d.m.th. “Lëvizja e shpejtë e syve”, është faza në të cilën të dy sytë lëvizin në mënyrë sinkrone dhe të shpejtë, gjatë së cilës aktiviteti i sistemit nervor autonom është i parregulluar dhe i përshpejtuar.

Vështrime dhe të dhëna të reja tregojnë se 40 për qind e të gjitha sulmeve në zemër në përgjithësi ndodhin midis gjashtë të mëngjesit dhe mesditës, dhe tre orët e para pas zgjimit trefishohet rreziku i një ataku në zemër. Shkencëtarët e shpjegojnë këtë me praninë e një sërë faktorësh që lidhen me rritjen e aktivitetit të sistemit nervor autonom, të cilët çojnë në shtrëngim të enëve të gjakut dhe rritje të konsumit të oksigjenit në trup në orët e mëngjesit, gjë që shkakton gjithashtu një ulje të punës së zemrës. furnizimi me oksigjen.

Gjithashtu, rreziku i mpiksjes së gjakut rritet në mëngjes, gjë që e ndërlikon më tej qarkullimin dhe mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru, shkruan Stethoscope .

Të gjithë këta faktorë nuk përbëjnë një kërcënim të madh për njerëzit e shëndetshëm, por mund të jenë të rrezikshëm për njerëzit me aterosklerozë. 

LEXO EDHE:

Back to top button