Inteligjenca artificiale mëson “gjuhën e tumoreve” për të vendosur një diagnozë më të mirë

Inteligjenca artificiale mëson "gjuhën e tumoreve" për të vendosur një diagnozë më të mirë

Një sistem kompjuterik që përdor inteligjencën artificiale për të mësuar “gjuhën e tumoreve” mund të ndihmojë në diagnostikimin më të shpejtë të sëmundjes, thonë ekspertët.

Sistemi mund të zbulojë shenjat e sëmundjes në mostrat biologjike me saktësi të lartë dhe të parashikojë rezultatin e trajtimit. Patologët aktualisht e bëjnë këtë punë duke analizuar mostrat e indeve nga pacientët me kancer nën një mikroskop.

Analiza e sistemit kompjuterik të llojit të tumorit dhe fazës së sëmundjes i ndihmon mjekët të vlerësojnë se çfarë terapie do t’i nevojitet një pacienti dhe cilat janë shanset për një shërim.

Një ekip ndërkombëtar i ekspertëve të inteligjencës artificiale dhe tumoreve, i udhëhequr nga ekspertë nga universitetet e Glasgow dhe Nju Jorkut, ka zhvilluar një sistem të ri të quajtur mësimi i fenotipeve histomorfologjike.

Baza ishin mijëra imazhe me rezolucion të lartë të adenokarcinomës së mushkërive në 452 pacientë nga baza e të dhënave të Institutit Kombëtar të Gjenomit të Tumorit nga Shtetet e Bashkuara. Ata përdorën gjithashtu informacione shtesë për përparimin e sëmundjes.

Algoritmi vlerësoi saktë shanset e mbijetesës në 72 përqind të rasteve dhe patologët kryen të njëjtën detyrë me 64 përqind saktësi.

Raporte të ngjashme u arritën gjatë analizimit të 10 llojeve të tjera të tumoreve, tregoi hulumtimi.

LEXO EDHE:

Back to top button