A i hiqni fijet e bardha nga bananet? Janë të dobishme dhe shumë ushqyese
A i hiqni fijet e bardha nga bananet? Janë të dobishme dhe shumë ushqyese

Me vetëdije ose pa vetëdije, shumë njerëz heqin fijet e bardha nga bananet. Nëse jeni një nga këta njerëz, duhet të dini se ata kanë një qëllim dhe janë të dobishëm për dietën tonë.
Fijet e bardha janë në fakt tufa fileme, një term që ndoshta e keni mësuar në klasën e biologjisë, dhe së bashku me ksilemën, floema transporton ushqim dhe ujë në bimë, duke siguruar lëndë ushqyese, minerale dhe ujë të mjaftueshëm për rritje.
E thënë thjesht, këto fije shpërndajnë lëndë ushqyese në të gjithë bananen ndërsa ajo rritet, duke na “lejuar” kështu të shijojmë shijen e bananes.
Eksperti i kimisë inorganike dhe drejtori i Institutit Dole Nutrition, Nicholas Gillitt, zbuloi pak më shumë rreth këtyre fijeve.
“Edhe pse nuk i kemi testuar në mënyrë specifike tufat e floemave, ka të ngjarë që të ketë një ndryshim në vlerën e tyre ushqyese”. “Për shkak se ato synojnë të kryejnë një funksion specifik dhe si të tilla ka të ngjarë të kenë një strukturë të përcaktuar për të mbështetur atë detyrë, ata pritet të kenë një përbërje profili të ndryshëm nga pjesa e brendshme tipike e një bananeje”, tha Gillitt.
Megjithatë, këto fibra janë të pranishme në sasi kaq të vogla në krahasim me pjesën tjetër të bananes, saqë nuk pritet të ndikojnë në profilin e përgjithshëm ushqyes të bananes nëse nuk i hani ato në sasi të mëdha.
Gilt thekson se këto tufa janë po aq të shëndetshme sa pjesët e tjera të frutave dhe se mund të hani edhe një lëvozhgë bananeje. Meqenëse ato përmbajnë fibra, ato janë shumë të shëndetshme, dhe fibrat dihet se promovojnë funksionimin e shëndetshëm të zorrëve dhe ndihmojnë në humbjen e peshës.