A jemi afër krijimit të një makinerie në trupin njerëzor?

Shkencëtarët thonë se një ‘biocomputer’ që mund të marrë vendime ashtu si një person real, mund të zhvillohet brenda jetës sonë Për dekada, fusha e inteligjencës artificiale ( AI ) ka synuar të krijojë kompjuterë që kanë aftësitë e një truri njerëzor.  Një studim i ri propozon një ‘kufi të ri’ në shkencë të quajtur ‘inteligjencë organoide’ (OI) që mund të tejkalojë aftësitë e të mësuarit të çdo makinerie.

OI (inteligjenca organoide) përdor inde të vogla të rritura në laborator që ngjasojnë me organe të vërteta plotësisht si një formë ‘hardware biologjik’ dhe potencialisht një alternativë më e zgjuar ndaj çipave të silikonit në AI. Studiuesit nga Universiteti Johns Hopkins në Baltimore mendojnë se një ‘biocomputer’ i mundësuar nga një organoid i përbërë nga miliona qeliza të trurit njerëzor mund të zhvillohet brenda trupit të njeriut.

Ndërsa studimet e mëparshme kanë vënë në pikëpyetje nëse një biokompjuter do të  kalonte një ‘vijë etike’ , ekipi thotë se organoidet do të përdoreshin në një mënyrë të sigurt dhe ‘të përgjegjshme etike’. Ashtu si qelizat nervore në trurin tonë, sistemet OI do të përdorin sinjalizimin kimik dhe elektrik për të ndjekur udhëzimet dhe për të kryer detyrat. OI gjithashtu mund të jetë më i shpejtë, më efikas dhe më i fuqishëm se AI, ndërsa kërkon vetëm një pjesë të energjisë.

Kompjuterët OI që përdorin këtë ‘hardware biologjik’ mund të fillojnë në dekadën e ardhshme. Një kompjuter i hipotezuar OI (inteligjenca organoide)mund të jetë disa herë më i fuqishëm se  Frontier, superkompjuteri më i shpejtë në botë  duke përdorur më pak energji, citon DailyMail.

LEXO EDHE:

Back to top button