A jeni të varur nga kumari dhe bastet? Pyetësor

A jeni të varur nga kumari dhe bastet? Pyetësor

Bixhozi, për disa një formë e rastësishme argëtimi, ndërsa për të tjerët një problem që shkatërron familjen dhe komunitetin, ka qenë prezent prej kohësh në forma të ndryshme në qytetërimin njerëzor. Duke marrë parasysh sasinë e parave të investuara, qëllimin dhe intensitetin e lojërave të fatit, ka një ndryshim midis kumarit të pranueshëm shoqëror dhe atij patologjik.

Bixhozi social është një argëtim dhe rekreacion i pranueshëm kulturalisht që nuk ka karakter tërheqës, nuk mbart pasoja psikologjike ose sociale, ka kontroll mbi kohën, paratë dhe dëshirën për të luajtur bixhoz. Me fjalë të tjera, bixhozi i pranueshëm nga shoqëria i referohet investimit të parave, të cilat nëse humbasin konsiderohen çmimi i argëtimit dhe argëtimit në të cilin humbja e parave ka më shumë gjasa dhe që nuk shkakton pasoja të rënda negative për personin, familjen apo shoqërinë.

Kumari patologjik u pranua si një çrregullim mendor në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-III) që në vitin 1980 dhe klasifikohet si një çrregullim i kontrollit të impulsit. Një person ka një ndjenjë në rritje tensioni ose eksitimi përpara vetë aktit dhe derisa ai zgjat, ndjen kënaqësi, kënaqësi ose lehtësim.

 

Bixhozi mund të jetë i rregullt ose episodik dhe ecuria e çrregullimit është progresive. Me kalimin e kohës, frekuenca dhe emocionet e lojërave të fatit rriten, por gjithashtu rritet edhe shuma e parave të investuara. Sipas hulumtimit të Pasternak (1999), kumari patologjik zakonisht fillon në adoleshencën e hershme te meshkujt dhe më vonë në jetë tek femrat. Adoleshentët janë në rrezik për shkak të vetë natyrës së zhvillimit dhe rritjes, të shoqëruar nga kurioziteti dhe zbulimi i kufijve të tyre.

Vitet e fundit, disponueshmëria e lojërave të fatit është rritur ndjeshëm në vendin tonë, gjë që ka sjellë në fund një rritje të numrit të përdoruesve të lojërave të fatit. Përparimet në teknologji kanë bërë të mundur ndjekjen e lojërave dhe ngjarjeve të reja sportive dhe investimin e parave me një klikim. Reklamimi i lojërave është i disponueshëm në të gjitha mediat, kështu që shumë shpesh mund të dëgjojmë reklama që vënë në plan të parë jetën luksoze, prestigjin, argëtimin dhe “lirinë financiare”.

Sa “fat” ka në lojërat e fatit?

Sondazhet e kryera kanë treguar se 50,000-100,000 njerëz në Kroaci janë të prekur nga varësia ndaj lojërave të fatit, gjë që sigurisht është një informacion shqetësues. Problemi është edhe më i madh nëse merret parasysh se kjo varësi, si çdo tjetër, prek jo vetëm lojtarin e fatit, por edhe të afërmit e tij më të afërt: prindërit, bashkëshortët, fëmijët dhe miqtë. Edhe pse përqindja e popullsisë së përgjithshme që mund t’i quajmë kumarxhinj patologjikë, e cila është nga 1 deri në 3%, dikujt do t’i duket e vogël dhe e parëndësishme, për krahasim mund të themi se ky numër prej 40.000 – 120.000 njerëz shumë herë e kalon numrin total të të varurit e paligjshëm nga droga.

Kumar online

Megjithëse lojërat e fatit ishin pjesërisht të kufizuara gjatë pandemisë (mbyllja e kazinove dhe më pak ngjarje sportive për bast), lojërat e fatit në internet mbeten të disponueshme gjatë gjithë periudhës dhe sipas hulumtimit, ka një rritje të numrit të përdoruesve të lojërave online me fat. Kriza financiare ka një ndikim indirekt në tendencën për të luajtur bixhoz, gjë që u konfirmua edhe nga kërkimet e kryera në Islandë dhe Greqi, të cilat treguan një rritje të ndjeshme të përdoruesve të lojërave të fatit gjatë krizës financiare. Studimet kanë treguar një tendencë më të madhe për të luajtur kumar dhe një borxh më të madh financiar tek njerëzit që përdorin kazinotë online, krahasuar me njerëzit që bastojnë në ngjarje sportive.

Në mungesë të ngjarjeve të basteve sportive, ka pasur një rritje të luajtjes së pokerit online, ruletit dhe lojërave slot. Duke marrë parasysh se kumarit online i mungon ndjesia reale e shpenzimit të parave, ka më shumë gjasa për të humbur kontrollin në momentin e lojërave të fatit, në kuptimin e lojërave të fatit më shpesh me aksione dukshëm më të larta, pa perceptimin se janë para të vërteta. Karakteristikat e lojërave të fatit në internet mund të përbëjnë një kërcënim të veçantë për shëndetin mendor, veçanërisht në një pandemi kur shumë njerëz janë të kufizuar në shtëpitë e tyre dhe të detyruar të përshtaten me kushtet e punës që ndryshojnë me shpejtësi, nivelet e larta të stresit psikosocial, ankthit dhe depresionit.

Stresi si një aktivizues

Arsyet tipike për lojërat e fatit në internet përfshijnë lehtësinë dhe disponueshmërinë, por edhe mërzinë dhe shtypjen e emocioneve negative.

Stresi i shkaktuar nga pandemia dhe kriza financiare mund të jenë shkaktarë shtesë për lojërat e fatit. Gjatë pandemisë, një numër i madh njerëzish humbën punën dhe bixhozi në fillim mund të duket si një zgjidhje ideale në formën e parave të lehta, me pak fat përmes disa klikimeve. Dy parashikues të rëndësishëm të lojërave të fatit janë aleksitimia (mosnjohja dhe mungesa e ndjeshmërisë ndaj emocioneve të veta dhe të të tjerëve) dhe impulsiviteti. Me kalimin e kohës, forma e lojërave të fatit pushon së qeni e rëndësishme, mjafton fakti që paratë janë investuar dhe ka pasiguri dhe eksitim për rezultatin, që në fakt është kuptimi i kumarit.

Hulumtimi konfirmoi se simptomat e ankthit dhe depresionit janë të pranishme në pothuajse 50% të të anketuarve, të cilët kanë abstenuar nga bixhozi në tre javët e fundit, gjë që tregon qartë përfundimin se bëhet fjalë për një varësi.

Sigurisht, jo të gjithë ata që luajnë lojëra fati janë bixhozxhinj patologjikë. Pra, ku është linja midis kumarit të pranueshëm nga shoqëria dhe kumarit si një çrregullim i kontrollit të impulsit?

Kur është shkelje?

Ne flasim për një çrregullim kur:

  • personi e kalon pjesën më të madhe të kohës i zhytur në lojëra të fatit, ose duke rrëfyer ngjarjet e lojërave të fatit dhe duke planifikuar se si të marrë para për të investuar;
  • injoron të gjitha format e tjera të kënaqësisë;
  • kërkohen aksione gjithnjë e më të larta për të arritur të njëjtin nivel eksitimi dhe kënaqësie;
  • bën përpjekje të vazhdueshme për të ndaluar lojërat e fatit, por pa rezultat;
  • kur përpiqet të ndalojë, ai ndjen shqetësim, nervozizëm, humor të keq, pagjumësi;
  • fillon të marrë para borxh, dhe më pas kryen veprime të paligjshme si përvetësim, vjedhje, falsifikim etj.;
  • vazhdon me këtë sjellje pavarësisht nga pasojat negative.
Kur bëhet fjalë për varësinë?

Nëse mendoni se ju ose dikush afër jush ka një problem me lojërat e fatit, përpiquni të vlerësoni shpeshtësinë, intensitetin dhe pasojat e lojërave të fatit duke iu përgjigjur pyetjeve të mëposhtme:

1. A keni humbur ndonjëherë kohën e planifikuar për në punë ose në shkollë për shkak të lojërave të fatit?

2. A e bën ndonjëherë të palumtur bixhozi jetën tuaj familjare?

3. A ndikon kumari në reputacionin tuaj?

4. A ndiheni ndonjëherë fajtor pas kumarit?

5. A keni luajtur ndonjëherë kumar për të marrë para për të paguar faturat ose për t’u marrë me vështirësi të tjera financiare?

6. A ka shkaktuar bixhozi një rënie në ambicien apo efektivitetin tuaj?

7. Pas një humbjeje, a mendoni se duhet të ktheheni sa më shpejt që të jetë e mundur për të rikuperuar paratë e humbura?

8. Pas fitores, a keni një dëshirë të fortë për t’u kthyer dhe për të fituar më shumë?

9. A luani kumar derisa të humbisni monedhën tuaj të fundit?

10. A keni marrë ndonjëherë para hua për të luajtur kumar?

11. A keni financuar apo shlyer ndonjëherë ndonjë gjë nga kumari?

12. A hezitoni të përdorni “paratë e bixhozit” për shpenzime normale?

13. A e zvogëlon bixhozi shqetësimin apo i sjell dobi juve apo familjes suaj?

14. A keni luajtur ndonjëherë kumar më gjatë se sa keni menduar?

15. A ishte bixhozi ikja juaj nga shqetësimet apo problemet?

16. A keni tentuar ose planifikuar ndonjëherë të tentoni ndonjë veprim të paligjshëm për të financuar lojërat e fatit?

17. A ju shkakton bixhozi shqetësime të gjumit?

18. A përjetoni argumente, zhgënjime ose zhgënjime të krijuara nga nevoja juaj për të luajtur kumar?

19. E keni ndjerë ndonjëherë nevojën për të festuar fatin tuaj me disa orë kumar?

20. A keni pasur ndonjëherë një plan vetëshkatërrues ose vetëvrasës si rezultat i lojërave tuaja të fatit?

Nëse i jeni përgjigjur po shtatë ose më shumë pyetjeve, duhet të konsideroni të kërkoni ndihmë dhe mbështetje profesionale.

LEXO EDHE:

Back to top button