Arsyeja pse nuk duhet ti frigohemi Intelegjencës Artificiale?!

Arsyeja pse nuk duhet ti frigohemi Intelegjencës Artificiale?!

Ideja e sjelljes së inteligjencës artificiale (AI) në vendin e punës mund të shkaktojë shqetësim – por, shumë më shumë punëtorë janë të entuziazmuar me këtë teknologji se sa mund të duket në realitet.

Disa njerëz e kanë të vështirë të mos përfshihen në panik kur lexojnë disa herë titullin e ndonjë shkrimi të tillë si “AI do t’iu marrë punën” – veçanërisht duke marrë parasysh përparimin e shpejtë të mjeteve të inteligjencës artificiale gjatë viteve të fundit.Por, Gus Nisbet, producent muzikor, është i emocionuar rreth asaj se çfarë do t’i ofrojë AI në vendin e punës, raporton bbc.

“Ka të bëjë gjithçka me bashkë-krijimin”, thotë Nisbet, i cili gjithashtu punon si krijues në agjencinë e muzikore “MassiveMusic” në Londër, Britani të Madhe. Ai tashmë po shfrytëzon mjete gjeneruese të AI duke përfshirë ChatGPT të OpenAI për të thjeshtuar detyrat administrative dhe për të përmirësuar projektet krijuese.“Unë do të filloj idenë dhe më pas do të përdor AI për ta nxjerrë në pah dhe ta zhvillojë në mënyra më të ndryshme”, thotë 30-vjeçari.

Meqenëse Nisbet ka integruar mjetet e AI në rrjedhën e përditshme të punës, ai ka parë një rritje të madhe në efikasitet. Detyrat që zakonisht mund t’i kenë marrë kohë një gjysmë dite për t’i përfunduar, si analizimi i reagimeve të klientit për një projekt, mund të trajtohen shumë më shpejt kur kryhen përmes ChatGPT.

“Nëse e shfrytëzoni në mënyrën e duhur, në detyrën e duhur, mund të shkurtoni rreth katër ose pesë orë punë në rreth 30 minuta”, thotë ai. Nisbet e shfrytëzon atë kohë shtesë për t’u fokusuar në detyrat që kërkojnë mendim kompleks dhe në kreativitet.

Ndërsa aftësitë në rritje të AI po i bëjnë shumë punëtorë të shqetësohen, të tjerët po e përqafojnë teknologjinë. Ata tashmë po përdorin mjetet për të përmirësuar produktivitetin dhe efikasitetin në vendin e punës. Dhe të dhënat në vazhdim tregojnë se mund të ketë më shumë optimizëm të AI në vendin e punës sesa titujt – dhe paragjykimet tona – na bëjnë të besojmë.

Indeksi vjetor i Trendit të Punës i Microsoft, i lëshuar në maj të vitit 2023, tregon se ndërsa 49 për qind e njerëzve janë të shqetësuar se AI do të zëvendësojë vendet e tyre të punës, shumë më tepër – 70 për qind – do t’i besojnë më shumë punë për të ulur ngarkesën e tyre.

“Angazhimi i punonjësve me këtë barrë të detyrave digjitale është më i fortë se frika e humbjes së punës”, thotë Colette Stallbaumer, menaxherja e përgjithshme e Microsoft për Future of Work.

Sipas raportit, 64 për qind e punëtorëve luftojnë për të kryer të gjitha punët e tyre brenda një dite, shpesh për shkak të fluksit të vazhdueshëm të emaileve, takimeve dhe shpërqendrimeve të tjera dixhitale. Sapo punëtorët të fillojnë të eksperimentojnë me mjetet e AI, thotë Stallbaumer, ata kuptojnë se “këto mjete nuk do të zëvendësojnë punën time, ata në fakt do të jenë në gjendje të rrisin atë që mund të bëjë dhe aftësitë e mia”.

Stallbaumer tregon rrjedhën e saj të punës, në të cilën ajo përdor AI për të menaxhuar takimet e saj. “Kur çdo takim bëhet një artefakt dixhital, ju mund të angazhoheni me të në një mënyrë krejtësisht të re”, thotë ajo. Stallbaumer do të përdorë inteligjencën artificiale për të përmbledhur pikat kryesore të takimeve që i ka humbur dhe madje mund t’i kërkojë asaj të analizojë takimin në kohë reale, për të përcaktuar se për çfarë bien dakord njerëzit dhe çfarë kërkon diskutime të mëtejshme.

Jo vetëm që është optimiste për teknologjinë, ajo gjithashtu thotë se nuk dëshiron të kthehet në jetën pa të. “Njerëzit mund të kenë marrë pjesë në një takim njëorësh për të marrë dy minuta informacion që u nevojiten në të vërtetë”, thotë Stallbaumer, “kështu që ky është një ndryshim i lojës, sepse ju mund të zgjidhni në të vërtetë atë që funksionon për ju”.

Shumë mjete të AI ofrojnë gjithashtu ide të shkurtra për të kryer detyrat e përsëritura ose për të menaxhuar kohën e punëtorëve. Nisbet, për shembull, përdor gjeneratorë të imazheve të AI si Midjourney për të “përmirësuar” kuvertën që ai u prezanton klientëve, si dhe mjetet e kërkimit të AI për të skanuar nëpër bazat e të dhënave muzikore për tekstet përkatëse – një punë që përndryshe do të merrte orë të tëra.

Daniel Rock, asistent profesor i operacioneve, informacionit dhe vendimeve në Shkollën Wharton në Universitetin e Pensilvanisë, pajtohet se ulja e ngarkesës së punës së njerëzve është avantazhi kryesor që u solli atyre AI. “Jam shumë i emocionuar me përfitimet e mundshme që mund të na sjell AI pasi do të na hiqte prej duarve shumë punë të ndërlikuara”, thotë ai. “Kjo do t’i ndihmojë njerëzit të përqendrohen në gjërat ku ata janë me të vërtetë të nevojshëm, ku mendimi njerëzor mund të jetë më i dobishëm”.

Në mënyrë ideale, thonë ekspertët, ndërsa punëtorët kërkojnë kohën e kaluar më parë duke qëndruar ulur në takime ose duke analizuar emailet e gjata, ata do të kenë kohë për pjesët e punës që u pëlqejnë – pjesët komplekse, krijuese, njerëzore. Dhe për këtë ia vlen të jesh optimist.

Nisbet tashmë i sheh këto mjete të AI si bashkëpunëtorë. “Njerëzit do të duan akoma që kjo lidhje njerëzore dhe shpirti të nguliten brenda punës,” thotë ai. “Dhe këto mjete mund të përdoren për të ndihmuar në lehtësimin e asaj narrative”.

Edhe për punëtorët nervozë, prirja në optimizmin e AI thjesht mund të jetë një strategji e mirë. Siç thotë Rock, “Të mendosh se si mund të punosh me këto makina është gjithmonë një propozim më i mirë se si mund të luftosh kundër tyre”.

LEXO EDHE:

Back to top button