Bëni guacamole, një nga perimet më të shëndetshme dhe më të shijshme në botë
Një nga përhapjet më të njohura në botë, por edhe më i shëndetshmi është guacamole.
Fjala guacamole dhe guacamole e përhapur vijnë nga Meksika, ku avokado është kultivuar prej shekujsh. Emri rrjedh nga dy fjalë aztec – ahuacatl (avokado) dhe molli (lutje). Sot, guacamole është i famshëm globalisht dhe gjendet në kuzhinat e adhuruesve të ushqimit të shëndetshëm në mbarë botën.
Përhapja me guacamole shkon shumë me pjata të ndryshme. Është i shkëlqyeshëm mbi nachos, dhe është gjithashtu një mbushës ose pjatë e mrekullueshme për tortillas, enchiladas, tacos, salmon të pjekur në skarë ose pulë të pjekur në furrë. Shkon mirë me ëmbëlsira, krijesa dhe patatina të shëndetshme. Është gjithashtu i shkëlqyeshëm si një shtesë për sanduiçe, sallata dhe ushqime të tjera të ndryshme gastronomike.
Pra, duke qenë se guacamole është bërë nga avokado, kjo përhapje e preferuar është jashtëzakonisht e shëndetshme dhe ushqyese.
- 3 avokado të pjekura
- ½ kokë qepë
- 2 domate
- 3 koriandër të freskët
- 2 thelpinj hudhre
- lëng nga 1 lime
- ½ lugë çaji kripë deti
Pritini avokadon në gjysmë, hiqni farën dhe vendosini në një tas. I grijmë me pirun derisa të arrijmë teksturën e dëshiruar. Prisni imët qepën dhe e shtoni në tasin me avokado. Shtoni domatet e prera në kubikë. Më pas e grijmë imët korianderin dhe e shtojmë, si dhe hudhrën e grirë (ose të grirë). Përziejini mirë.
Shijoni dhe shtoni pak kripë ose lëng gëlqereje nëse është e nevojshme.