Bonobo-të agresivë meshkuj tërheqin më shumë femra, tregojnë hulumtimet

Bonobo-të agresivë meshkuj tërheqin më shumë femra, tregojnë hulumtimet

Dy primatët më të afërt me njerëzit shpesh thuhet se mishërojnë anët e kundërta të natyrës sonë: bonobos paqësore kundrejt shimpanzeve të dhunshme.

Por hulumtimi i publikuar në revistën Current Biology tregon se gjërat nuk janë aq të thjeshta. Në fakt, bonobo-t meshkuj luftojnë me njëri-tjetrin më shpesh sesa shimpanzetë meshkuj, dhe bonobo-t me sjellje “djali i keq” kanë më shumë sukses në çiftëzimin.

Autorja Maud Mugino e Universitetit të Bostonit thotë se ajo vendosi të hetojë agresionin midis bonobos pasi kërkimet e mëparshme zbuluan se disa meshkuj kanë shumë më tepër pasardhës se të tjerët.

– Pyetja ishte nëse bonobo-t nuk janë aq agresivë, si mund të ketë një ndryshim kaq të lartë riprodhues? ajo tha.

Studiuesit janë përpjekur më parë të krahasojnë agresionin midis dy specieve që ndajnë 99.6 për qind të ADN-së së tyre, por hulumtimi ka qenë i kufizuar.

Mugino dhe kolegët e saj u përqendruan në tre komunitete në Rezervatin Kokolopori Bonobo në Republikën Demokratike të Kongos dhe dy komunitete shimpanzesh në Parkun Kombëtar Gombe në Tanzani.

Duke gjurmuar sjelljen individuale të 12 bonobove meshkuj dhe 14 shimpanzeve meshkuj gjatë dy viteve, ekipi ishte në gjendje të mblidhte të dhëna se sa shpesh secili prej tyre përfshihej në ndërveprime agresive dhe nëse kishte kontakt fizik si kafshimi dhe shtyrja apo thjesht sulmimi i një rivali. .

Studiuesit zbuluan se bonobo-t meshkuj treguan nivele më të larta agresioni sesa shimpanzetë. Konkretisht, bonobo-t morën pjesë në 2.8 herë më shumë takime agresive dhe tre herë më shumë konfrontime fizike sesa shimpanzetë.

LEXO EDHE:

Back to top button