Çfarë duhet të keni kujdes kur bëni blerje në internet (që të mos ju mashtrojnë)?

Megjithëse blerja nga shtëpia juaj është më praktike, ajo mbart me vete edhe një sërë rreziqesh. Çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje që të mos mashtroheni dhe të mos bëheni objektiv i hakerave dhe hajdutëve?

Qofshin rroba, pajisje shtëpiake, dekor për shtëpinë tuaj, blerjet online e kanë bërë shumë më të lehtë stilin e jetës. Në të kaluarën, ishte e paimagjinueshme të çoje produktin e dëshiruar në adresën e shtëpisë me vetëm disa klikime.

Vitet e fundit blerjet online janë bërë gjithnjë e më trend dhe këtë e ka mundësuar interneti dhe rrjetet sociale, ku mund të gjeni një numër të madh dyqanesh të ndryshme online. Gama e gjerë e dyqaneve online ju lejon të mësoni për madhësinë, çmimin dhe ngjyrën e produktit përpara se ta blini atë, por edhe pse është më praktiki, blerjet në internet mbartin me vete një sërë rreziqesh.

Çfarë duhet të dini përpara se të vendosni të blini online?

Përpara se të porosisni një produkt të caktuar, së pari kontrolloni faqen e internetit ku është renditur. Është më e lehtë të kërkoni informacione në lidhje me dyqanin online në Google dhe të lexoni rekomandimet. Nëse nuk e njihni faqen e internetit dhe nuk gjeni informacion të besueshëm për të, mos e rrezikoni dhe mos lini asnjë të dhënë.

Në fakt, është gjithmonë më e sigurta të porosisni nga faqet e internetit të njohura dhe dyqanet online (të markave që zakonisht kanë edhe dyqane fizike). Sigurisht, disa marka kanë vetëm dyqane online – në atë rast, bëni kërkimin tuaj. Rreziku më i madh është lënia e të dhënave dhe numrit të kartës tuaj në një faqe interneti të pabesueshme.

Nëse shfletuesi i internetit ju jep ndonjë paralajmërim për faqen e internetit, mos lini asnjë të dhënë dhe mos porosisni nga atje. Asnjëherë mos dërgoni një foto të kartës ose ndonjë dokument personal me email (ose tekst). Edhe pse shumë e konsiderojnë porosinë nga një kompjuter në vendin e punës si të sigurt, megjithatë rekomandohet të mos praktikoni blerjet nga kompjuterët e përbashkët pasi ekziston rreziku që të dhënat mund të ruhen, duke çuar në keqpërdorim dhe mashtrim.

Nëse dëshironi të porosisni një produkt të caktuar nga jashtë, është e rëndësishme të informoheni për kushtet dhe kohën e dorëzimit dhe nëse i nënshtrohet zhdoganimit. Përdorni vetëm një kartë pagese për blerjet online, në mënyrë që në rast se diçka nuk shkon, të mund të ktheni transaksionet vetëm nga ajo kartë.

Mos jepni informacione që mund të keqpërdoren. Në asnjë rast mos lini numrin tuaj të sigurimeve shoqërore, fjalëkalimin PIN dhe informacione të tjera që lidhen me kartën ose të dhënat tuaja personale. Përpara se të porosisni një produkt të caktuar nga shitësi, kërkoni një foto origjinale në mënyrë që të jeni të sigurt se ajo që po porositni është e njëjtë me atë që ata po tregtojnë.

Në faqet e internetit si AliExpress , blerësit postojnë fotot e tyre të produkteve, kështu që është mirë t’i hidhni një sy atyre, së bashku me komentet e tyre. Pyesni kë mund të kontaktoni në rast të kthimit ose dërgesës me vonesë dhe sigurohuni që nuk do t’i nënshtroheni tarifave shtesë nëse dëshironi të shkëmbeni produktin.

Shumë dyqane online mund t’ju bllokojnë me transport falas, por vetëm nëse shpenzoni një shumë të caktuar parash. Krahasoni produktin me një produkt të të njëjtit lloj, por në dyqane të tjera dhe llogarisni nëse kushton më pak nëse e blini në vend që ta dërgoni në adresën tuaj të shtëpisë. Shumë shpesh dërgesa paguhet shtesë.

LEXO EDHE:

Back to top button