Çfarë mund t’ju ndodhë nëse hani fara shalqini?

Çfarë mund t'ju ndodhë nëse hani fara shalqini?

Shumë mjekë paralajmërojnë se farat e shalqirit nuk janë të mira për shëndetin, veçanërisht nëse jeni të prirur ndaj problemeve gastrointestinale. Sigurisht që nuk do të rrisni një shalqi në stomak, siç na kanë thënë gjyshet tona, por mund të shkaktojnë fryrje, dhimbje, madje edhe diarre.

– Nëse gëlltitni aksidentalisht një kokërr shalqini, asgjë e keqe nuk do të ndodhë. Nuk grumbullohen në organizëm, por i nxjerrim natyrshëm – thotë gastroenterologia Anastasia Tymoshenko.

Farat e bardha janë të buta dhe më të lehta për t’u gëlltitur, ndërsa farat e zeza janë të vështira për t’u përtypur, kështu që shumë preferojnë t’i heqin ato. Por duke qenë se ato janë të pasura me lëndë ushqyese, veçanërisht me acide yndyrore omega-3, kalium dhe magnez, rekomandohet t’i hani të pjekura.

Lani dhe thajini farat. Kur të jenë tharë plotësisht i lyejmë me pak vaj ulliri dhe i shpërndajmë në mënyrë të barabartë. I kriposim dhe më pas i pjekim në furrë të nxehur në 160 gradë për 10 deri në 15 minuta.

Mos ngurroni të luani me erëza si piper, kanellë ose pak sheqer.

Megjithatë, pacientët me probleme gastrointestinale duhet të jenë të kujdesshëm. Farat e shalqirit mund të shkaktojnë fryrje, dhimbje dhe madje edhe diarre.

LEXO EDHE:

Back to top button