Çfarë ndodh nëse pini aksidentalisht ilaçe të skaduara?

Ekspertët rekomandojnë pastrimin e kabinetit të ilaçeve përpara se të fillojë sezoni i ftohjes dhe gripit për t'u siguruar që medikamentet që keni janë të sigurta.

Ekspertët theksojnë se në disa raste mund të merrni ilaçe që kanë skaduar, por duhet pasur kujdes.

“Ka disa barna me recetë që në fakt janë të dëmshme dhe mund të jenë toksike për trupin e njeriut pas datës së skadencës. Por nëse jeni duke marrë barna të skaduara, ato thjesht nuk do të jenë më aq efektive”, tha për Health Stacey Curtis, një farmaciste dhe profesoreshë e asociuar në Kolegjin e Farmacisë në Universitetin e Floridës.

Disa faktorë janë të rëndësishëm

Ka disa faktorë, mosha e personit, lloji i ilaçit, mënyra e ruajtjes dhe sa kohë i ka skaduar, të cilët mund ta bëjnë më të rrezikshëm marrjen e ilaçeve të skaduara.

Pasi të ketë kaluar data e skadencës, kompania farmaceutike nuk mund të garantojë që ilaçi pa recetë do të jetë plotësisht efektiv dhe i sigurt.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) këshillon që të mos përdoren barna të skaduara, por “Health” shkruan se edhe këto afate nuk janë tërësisht bardh e zi.

Curtis thekson se disa barna mund të përdoren për disa muaj pas datës së skadencës, por nuk ka gjasa të jenë aq efektive. Disa ilaçe pa recetë të ftohjes dhe gripit kërkojnë një datë skadence sipas udhëzimeve, këshillon Ashley Garling-Nanez, asistent profesor klinik në Universitetin e Teksasit.

“Çdo gjë që është në formë të lëngshme – pika për sytë, pika veshi, sprej për hundë, lëngje për kollën, etj. – nuk do të jetë e sigurt për t’u përdorur pas datës së skadencës, sepse ato priren të rritin bakteret”, shpjegoi ajo.

Produktet që përmbajnë aspirinë mund të jenë gjithashtu të pasigurta pas datës së skadencës, shtoi ajo, sepse ilaçi tenton të shpërbëhet.

Si ta ruani ilaçin në mënyrë të sigurt

Fëmijët, të moshuarit dhe ata me kushte të tjera mjekësore duhet të shmangin çdo medikament të skaduar pa recetë si masë paraprake.

Është gjithashtu e rëndësishme se si ruhen ilaçet. Nëse ilaçet ruhen në mënyrë jo të duhur, ato mund të bëhen joefektive përpara se të skadojnë, thonë ekspertët. Për shembull, ilaçet nuk duhet të mbahen kurrë në një dritare ose në një vend ku ka shumë rrezet e diellit, ose në një çantë shpine ose çantë ose në bagazh.

“Në fakt, do të skadojë më shpejt sepse nxehtësia do ta shpërbëjë ilaçin shumë më shpejt,” shpjegoi Garling-Nanez.

Curtis thotë se e njëjta gjë vlen edhe për medikamentet e ruajtura në banjë.

“Dushi krijon një mjedis shumë të nxehtë dhe të lagësht, i cili mund të ndikojë te medikamentet që ndodhen në banjë”, shtoi ajo.

Garling-Nanez rekomandon gjithashtu që të hidhni gjithmonë ilaçin nëse duket sikur po shpërbëhet, ka një ngjyrë të çuditshme ose në përgjithësi duket keq.

LEXO EDHE:

Back to top button