Çfarë nuk kishim në fëmijëri nëse kishim prindër toksikë?

Çfarë nuk kishim në fëmijëri nëse kishim prindër toksikë?

Nëse jemi rritur me prindër toksikë, ka shumë mundësi që shpesh nuk e kemi ditur as kur kemi qenë fëmijë.

Siç shpjegojnë psikologët, shumica e njerëzve e kuptojnë vetëm në moshën madhore se e kanë kaluar gjithë fëmijërinë e tyre me prindër që i kanë trajtuar në mënyrë të gabuar, ndërsa në moshë më të hershme mendonin se ishte krejtësisht normale.

Ata gjithashtu pretendojnë se ata njerëz që u rritën me prindër toksikë nuk kanë kujtime për këto gjëra që nga fëmijëria:

Një ndjenjë sigurie në shtëpi

Një nga gjërat që njerëzit që janë rritur në një mjedis toksik nuk e mbajnë mend është rritja në një shtëpi të sigurt. Psikologët shpjegojnë se ka shumë të ngjarë që këta njerëz të ndjenin gjithmonë një tension të caktuar kur ishin në shtëpi ose kur do të shkonin në shtëpi dhe ndjenja e parehatisë ishte edhe më e madhe nëse aty ishin edhe prindërit e tyre.

E drejta për privatësi

Prindërit toksikë nuk i lejojnë fëmijët e tyre të kenë ndonjë privatësi dhe shpesh priren t’i kontrollojnë, t’i prekin gjërat, të lexojnë mesazhe etj. Përveç kësaj, psikologët shpjegojnë se prindërit toksikë janë njerëzit që nuk i lejojnë fëmijët e tyre të jenë të pavarur dhe kanë të drejtën e privatësisë së tyre.

Duke kujtuar se prindërit tanë një herë na kërkuan falje

Prindërit toksikë pothuajse kurrë nuk do t’i kërkojnë falje fëmijës së tyre sepse besojnë se kanë gjithmonë të drejtë. Psikologët paralajmërojnë se prindër të tillë nuk do të marrin kurrë përgjegjësi për gabimet e tyre, edhe kur e dinë mirë se ishin ata që gabuan.

LEXO EDHE:

Back to top button