Çfarë parashikon ligji i ri rus për agjentët e huaj?

Rusia ka vendosur të forcojë ligjin e diskutueshëm për agjentët e huaj, sipas të cilit të gjitha organizatat ose individët që kanë marrë njëfarë mbështetjeje nga jashtë ose janë nën ndonjë formë të ndikimit të huaj do të konsiderohen agjentë të huaj.

Ligji, i cili hyn në fuqi në fillim të dhjetorit, u miratua me shumicë në parlamentin rus. Deri më tani, ligji rus mund t’i shpallte OJQ-të agjentë të huaj vetëm nëse ato financohen nga paratë e huaja.

Kritikët kanë paralajmëruar për javë të tëra për përshkallëzimin. Ata kanë frikë se gjyqësori rus do të marrë masa edhe më të motivuara politikisht kundër anëtarëve të opozitës dhe disidentëve, sepse ligji i ri është formuluar kaq paqartë.

“Tani realisht çdokush mund të shpallet agjent i huaj”, shkruan portali i pavarur Medusa, i cili prej muajsh ndodhet në regjistrin përkatës të Ministrisë së Drejtësisë ruse.

Mediat e pavarura ankohen se kanë humbur reklamues të rëndësishëm për shkak të ligjit dhe për këtë arsye nuk mund të financohen më. Individëve të caktuar si agjentë të huaj tani u ndalohet të japin mësim në shkollat ​​ruse.

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë më shumë se katër muaj më parë, Rusia është bërë gjithnjë e më represive ndaj kritikëve brenda kufijve të saj dhe aktivistëve të të drejtave të njeriut. Nën presionin e autoriteteve, një numër i mediave të pavarura janë bllokuar ose mbyllur.

LEXO EDHE:

Back to top button