Në Wall Street ka kujdes, indekset janë në stagnim

Indekset e aksioneve të Wall Street mbetën pothuajse të pandryshuara dhe për të dytin tremujor radhazi janë në rrugën e humbjeve për shkak se investitorët janë shumë të kujdesshëm, duke qenë se rritja ekonomike po ngadalësohet dhe priten rritje të mëtejshme të normave të interesit.

Indeksi industrial Dow Jones u rrit me 82 pikë, ose 0,27 për qind, në 31,029 pikë, S&P 500 ra me 0,07 për qind në 3,818 pikë dhe Nasdaq 0,03 për qind në 11,177 pikë.

Në pesë nga 11 sektorët më të rëndësishëm të indeksit S&P 500, çmimet e aksioneve ranë ditën e djeshme dhe kryesisht në sektorin e energjisë, si pasojë e rënies së çmimit të naftës. Sektori i shëndetësisë është rritur më së shumti.

Investitorët janë të kujdesshëm pasi dje erdhën mesazhe nga Rezerva Federale e SHBA se normat e interesit do të rriteshin ndjeshëm në korrik për të frenuar inflacionin, i cili ka qenë në nivelin më të lartë në më shumë se 40 vjet.

“Nuk do të ketë recesion”

Drejtuesit e Fed thonë gjithashtu se ekonomia është mjaft e fortë për t’i bërë ballë rritjes së normave të interesit dhe se nuk do të ketë recesion.

Por investitorët nuk janë të sigurt, pasi të dhënat e rishikuara të publikuara dje treguan se produkti i brendshëm bruto (PBB) ra pak më shumë në tremujorin e parë sesa tregoi vlerësimi i parë.

Në të njëjtën kohë, konsumi personal, i cili përbën rreth 70 për qind të PBB-së, kontribuoi më pak se sa ishte paralajmëruar fillimisht.

Kjo do të thotë se inflacioni ka ndikuar në konsum dhe se konsumi mund të dobësohet në të ardhmen, duke pasur parasysh rritjen e normave të interesit.

Rritja e normave të interesit të Fed dhe një ngadalësim i rritjes ekonomike janë arsyet kryesore për rënien e indeksit S&P 500 me rreth 20 për qind që nga fillimi i vitit.

Ka mbetur vetëm një ditë deri në fund të tremujorit të dytë dhe të tre indekset më të rëndësishme për tremujorin e dytë radhazi janë në rrugë të humbjeve, të cilat nuk janë vërejtur që nga viti 2015.

Në të njëjtën kohë, S&P 500 është në rrugën e duhur për humbjen e tij më të madhe në gjysmën e parë të vitit që nga viti 1970.

“Banka qendrore duhej të largohej nga politika e lirshme monetare që kishte ndjekur për dhjetë vjet dhe të fillonte një cikël shtrëngimi. Për shumë investitorë kjo është diçka krejtësisht e re. “Ne po marrim pozicione të reja sepse presim një mjedis krejtësisht të ndryshëm për sa i përket normave të interesit në të ardhmen,” tha Megan Hornemann, CEO e Verdence Capital Advisors.

Edhe bursat evropiane ranë dje. Indeksi FTSE i Londrës ra me 0.15 për qind në 7312 pikë, ndërsa DAX i Frankfurtit ra 1.73 për qind në 13.003 pikë dhe CAC i Parisit 0.90 për qind në 6031 pikë.

LEXO EDHE:

Back to top button