ChatGPT tani ka më shumë se 180 milionë përdorues, por vihet re që ka një përdorim më të madh nga burrat se sa nga gratë

ChatGPT tani ka më shumë se 180 milionë përdorues, por vihet re që ka një përdorim më të madh nga burrat se sa nga gratë

Një ndër to, Harriet Kelsall thotë se AI nuk është për të. Ajo pranon se përdorimi i tij mund të ndihmojë në përmirësimin e  komunikimit të saj me klientët në faqen e saj të internetit, por thjesht nuk i beson.

Kelsall nga Kembrixh, thotë se kur eksperimentoi me ChatGPT këtë vit, vuri re gabime. Ajo e testoi atë duke e pyetur për kurorën e mbajtur nga Mbreti Charles III në kurorëzimin e tij në maj, kurora e Shën Eduardit. Ajo është gjithashtu e shqetësuar për plagjiaturën.

Ndërsa ChatGPT është bërë jashtëzakonisht popullor që nga fillimi i tij një vit më parë, ngurrimi i Kelsall për ta përdorur duket të jetë dukshëm më i zakonshëm tek gratë sesa tek burrat. Ndërsa 54% e meshkujve tani përdorin AI në jetën e tyre profesionale ose personale, kjo bie në vetëm 35% të grave, sipas një sondazhi në fillim të këtij viti.

Cilat janë arsyet për këtë ndryshim të dukshëm gjinor të AI dhe a duhet të jetë shqetësues?

Ekspertja i AI Jodie Cook thotë se ka arsye më të thella dhe më të rrënjosura pse gratë nuk po e përqafojnë teknologjinë aq shumë sa burrat.

“Fushat burimore [shkenca, teknologjia, inxhinieria dhe matematika] tradicionalisht janë dominuar nga meshkujt,” thotë Cook, e cila është themeluesja e Coachvox.ai, një aplikacion që lejon liderët e biznesit të krijojnë klone të AI për veten e tyre.

“Tendenca aktuale në adoptimin e mjeteve të AI duket se pasqyron këtë pabarazi, pasi aftësitë e kërkuara për AI janë të rrënjosura në disiplinat Stem.”

Në MB, vetëm 24% e fuqisë punëtore në të gjithë sektorët Stem janë femra, dhe si pasojë “gratë mund të ndihen më pak të sigurta duke përdorur mjetet e AI”, shton zonja Cook. “Edhe pse shumë mjete nuk kërkojnë aftësi teknike, nëse më shumë gra nuk e shohin veten si të aftë teknikisht, ato mund të mos eksperimentojnë me to. Dhe AI ​​gjithashtu ndihet ende si fantashkencë. Në media dhe kulturën popullore, trillimet shkencore priren të tregtohen tek burrat.”

Cook thotë se ajo dëshiron të shohë më shumë gra të përdorin AI dhe të punojnë në këtë sektor. “Ndërsa industria rritet, ne definitivisht nuk duam të shohim një hendek në rritje midis gjinive.”

Megjithatë, psikologu Lee Chambers thotë se të menduarit dhe sjellja tipike femërore mund të pengojë disa gra nga përqafimi i AI.

“Është hendeku i besimit – gratë priren të duan të kenë një nivel të lartë kompetence në diçka përpara se të fillojnë ta përdorin atë,” thotë ai. 

Chambers thotë gjithashtu se gratë mund të kenë frikë të mos vihet në dyshim aftësia e tyre, nëse përdorin mjete të AI.

“Gratë tashmë janë diskredituar dhe idetë e tyre merren nga burrat dhe kalohen si të tyret, kështu që të kesh njerëz që e dinë se ti përdor një inteligjencë artificiale mund të luajë në tregim se nuk je i kualifikuar mjaftueshëm. Është vetëm një gjë tjetër që po poshtëron aftësitë, kompetenca juaj, vlera juaj.”

Ose siç thotë Harriet Kelsall: “Unë vlerësoj autenticitetin dhe kreativitetin njerëzor”.

LEXO EDHE:

Back to top button